TATT: Frekke polske tyver ble tatt i Hallingdal. (Foto: Colourbox)
TATT: Frekke polske tyver ble tatt i Hallingdal. (Foto: Colourbox)

Stoppet polakker på vei ut av landet med en trailer med stjålne påhengsmotorer

Påhengsmotorbanden hadde herjet både på Vestlandet og i Østfold før de fire til slutt ble pågrepet i Hallingdal. I trailerens verktøykasser fant politiet motorene klare til å bli fraktet ut av landet.

Fire menn fra Polen ble pågrepet ved en tilfeldighet på riksvei 7 i Hallingdal torsdag. Da ringte en forbipasserende bilist inn til lensmannen i Nes og tipset om at han hadde sett en polskregistrert semitrailer som sto uvanlig parkert inne på en rasteplass. Mannen forklarte også at han så at det sto en mindre varebil på innsiden, skjult bak traileren.

– Vi sendte en patrulje til stedet der vi traff de fire, tre i varebilen og trailersjåføren. Det viste seg at varebilen var stjålet i Bergen noen dager før. Alle fire ble pågrepet og brakt til oss, sier lensmann Ole Tom Hovind i Nes til NTB.

På tokt i Bergen og Hardanger

– Da de kom fram, ba de ved en innskytelse sjåføren åpne verktøykassene under traileren. I den ene lå det en hundre hesters påhengsmotor, i den andre ni mindre påhengsmotorer. Da var det på med håndjern og inn igjen, forteller lensmannen.

LES OGSÅ: Dømt for drap og partering

Etter å ha etterforsket saken kom politiet i Nes fram til at de tre i varebilen har vært på tyveritokt i Bergen, Sotra, Nordheimsund og Hardanger og stjålet båtmotorer. Da de ble tatt på fersken, foretok de en omlasting slik at motorene kunne smugles ut av Norge, gjemt i verktøykassene.

Sist fredag ble de tre mennene, som er henholdsvis 45 år, 30 år og 24 år gamle, og trailersjåføren, som er i slutten av 40-årene, varetektsfengslet i Ringerike tingrett i Hønefoss, alle for fire uker med brev- og besøkskontroll. De sitter i varetekt på forskjellige steder på Østlandet fram til 1. juni.

Tyvegodset blir tilbakeført til sine rettmessige eiere som alle er lokalisert.

LES OGSÅ: Etterforskar mistenkelig dødsfall i Spydeberg

De tre polakkene kom først i politiets søkelys i Østfold politidistrikt i begynnelsen av april. I år har det allerede vært en mengde tyverier av båtmotorer der.

– Vi skulle på fjellet på tur

– Dessverre er det en kjent problemstilling at det stjeles båter og motorer langs hele Oslofjorden og også nå på Vestlandet. Vi har tilsynelatende dumpet borti en forsendelse av påhengsmotorer ut av landet, sier Hovind.

LES OGSÅ: Kun én bøtelagt for sexkjøp i utlandet

De tre mennene og trailersjåføren har forklart at de ikke kjenner hverandre, at de hadde overtatt motorene av en annen utlending straks før de ble pågrepet og at de ikke har vært på Vestlandet selv om bilen er stjålet der.

– De tre polakkene har også forklart at de var på fjelltur for å drive fysisk aktivitet. At disse tre arbeidsløse mennene reiser til Norge for å benytte seg av vår vakre natur er hyggelig å høre, men litt tvilsomt, sier lensmann Ole Tom Hovind. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2