Stoltenberg vil ha digital stat

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) varsler effektivisering og fornyelse av offentlig sektor, og ønsker innspill fra folk flest på hvilke tungvinte ordninger som bør fjernes. Han mener digitalisering av tjenester er nøkkelen.

– Vi sier nå at digitale løsninger skal være førstevalget. Du kan også få skjemaet på papir, men da må du be spesielt om det. Vi har bare sett begynnelsen av en digital revolusjon som kommer til å endre offentlig sektor totalt, sier Stoltenberg til Aftenposten.

Han inviterer etter nyttår organisasjonene i arbeidslivet til dialogmøte og samarbeid om forenkling i offentlig sektor. Deretter vil han invitere folk flest til å sende inn eksempler på tungvinte ordninger som bør fjernes. Han vil også hente inn ideer og forslag til forenklinger via sosiale medier.

– Vi vil gjerne ha forslag til enkle forenklinger fra brukerne, organisasjoner og ansatte via møter og nett. Det er mange småting som er til stor irritasjon som vi sikkert kan gjøre enklere enn i dag. Målet er at flere skal få bruke tiden bedre, sier statsministeren.

Regjeringen har et mål om at de største statlige tjenestene skal være digitale i første halvdel av 2014. Innen første halvdel av 2015 skal alle egnede statlige tjenester tilbys digitalt.

– Det er helt meningsløst at man skal måtte hente et papirskjema på et kontor, sende det i posten og at det så skal punches inn på nytt av en ansatt i den andre enden, sier Stoltenberg. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2