Stoltenberg: – Søkelys på situasjonen for menneskerettigheter

Nobelkomiteen retter med fredsprisen til kinesiske Liu Xiaobo søkelyset på situasjonen for menneskerettighetene i Kina, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

– Kina har hatt en sterk økonomisk og sosial fremgang de siste tiårene. Levestandarden har vokst i takt med denne utviklingen og befolkningen har fått økt individuell frihet. Samtidig gjenstår utfordringer når det gjelder situasjonen for flere universelle menneskerettigheter, sier statsministeren.

– Nobelkomiteen retter med denne prisen søkelyset på situasjonen for menneskerettighetene i Kina og fremhever sammenhengen mellom utvikling, demokrati og universelle menneskerettigheter. Liu Xiaobo får prisen for sitt forsvar av ytringsfrihet og demokrati på en måte som fortjener oppmerksomhet og respekt, sier Stoltenberg.

Norge har tatt opp Liu Xiaobos sak med kinesiske myndigheter ved flere anledninger.

– Norge har et godt og omfattende samarbeid med Kina. Våre forbindelser er langvarige og dekker alle områder som knytter våre to land sammen. Drøftelser om menneskerettigheter er en del av dette forholdet, sier statsministeren. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2