Stoltenberg opprørt over ordbruken mot romfolket

Det strider mot grunnleggende norske verdier å stemple individer fordi de tilhører en bestemt menneskegruppe, mener statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

– En av de tingene 22. juli viste oss, var blant annet hvor viktig det er ikke å dømme og stemple mennesker fordi de tilhører en bestemt gruppe. Denne type ord og uttrykk kan bare skape mer hat og konflikt, sier Stoltenberg til NTB.

For snart ett år siden gikk titusener av osloborgere i rosetog i sentrumsgatene for å vise solidaritet, toleranse og inkludering. I dag er det medlemmer av det samme samfunnet som omtaler romfolket som «brunsnegler», «undermennesker» og «rotter», for å nevne noe.

Statsministeren er opprørt over hatet og forakten som det blir gitt uttrykk for spesielt i nettdebattene, overfor romfolket. Konflikten rundt romfolket de siste ukene har brakt opp i dagen holdninger som bryter med helt grunnleggende norske verdier, sier han.

Statsministeren er likevel klar på at det skal stilles krav til romfolket som til alle andre EØS-borgere som kommer til Norge. De må være i stand til å forsørge seg selv for å ha lovlig opphold her i landet og de må følge og respektere norske lover og regler, poengterer han.

– Men de har også krav på verdighet og respekt som enkeltmennesker, sier Stoltenberg. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2