Stoltenberg: Ingen grunn til hastverk i Barentshavet

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier det er ingen grunn til hastverk med å kartlegge ressurser og lete etter olje i Barentshavet etter at Norge og Russland nå har blitt enige om å dele det enorme havområdet.

Stoltenberg og Russlands president Dmitrij Medvedev underskrev onsdag grenselinjeavtalen. Medvedev antydet at Dumaens godkjenning skal synkroniseres med Stortingets behandling, slik at begge land kan ratifisere avtalen i år, skriver Dagens Næringsliv.

Først når begge land har ratifisert avtalen, vil Stoltenberg muligens si noe om når kartlegging og eventuell framtidig utvinning av olje og gass kan starte.

– Jeg skjønner at du spør, men jeg vil ikke svare på det nå. Først når avtalen er endelig godkjent, sier Stoltenberg.

– Vi har forhandlet i 40 år, og har ingen grunn til å forhaste oss, sier han videre.

Han innrømmer at det kan være enorme olje- og gassressurser under havbunnen, men han påpeker at ressursene ligger trygt.

Statsministeren er også klar over at bare det å vedta kartlegging av ressursene og leting etter olje i Barentshavet vil utløse en enorm politisk storm i Norge mellom utbyggingsinteresser, miljøvernere og fiskeriindustrien.

I Russland har Medvedev det enklere med mindre motstand på hjemmebane.

– Russland og Norge bestemmer nå helt suverent om de vil starte petroleumsvirksomhet på sin side, sier Stoltenberg. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2