Stoltenberg avviser krav om eksportforbud

Et forbud mot eksport av norsk kraft løser ingen problemer for norsk industri, snarere tvert imot, ifølge statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Statsministeren var helt klar da han fra talerstolen i Folkets Hus torsdag skjøt ned kravet fra forbundsleder Leif Sande i Industri Energi om å stanse all eksport av norsk vannkraft.

- Så langt i år har Norge importert mer kraft enn vi har eksportert. Det viser at et eksportforbud ville virket mot sin hensikt og ført til kraftunderskudd og høyere strømpriser, sa Stoltenberg da han talte til landsmøtet til LO-forbundet.

Sande har tatt til orde for at Norge må beholde strømmen selv, for å sikre rikelig med rimelig kraft til industrien. Men isolasjon er ikke løsningen, verken for forsyningssikkerheten, kostnadene eller omfanget, ifølge statsministeren. Elektrisk kraft er en ekstrem ferskvare, som må forbrukes med en gang den er produsert. Det betyr at Norge må selge når vi har overskudd, for eksempel om sommeren, og kjøpe når vi har for lite strøm, som var tilfelle under sprengkulda sist vinter.

- Norge er ikke tjent med et forbud. Vi kan ikke kjøpe og nekte å selge. Jeg hører hva dere sier, men jeg kan ikke gjøre som dere sier, sa Stoltenberg. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2