Stenger oljeproduksjon etter fregattulykken

Fregattulykken får store konsekvenser for norsk oljeproduksjon.

Produksjonen på Ivar Aasen-feltet og Edvard Grieg-feltet ble torsdag stengt på grunn av fregattulykken. Det bekrefter operatørselskapene overfor Dagens Næringsliv.

Aker BP opplyser at produksjonen på Ivar Aasen-feltet ble stengt rundt klokken 08. Lundin har stanset produksjonen på Edvard Grieg-feltet.

Equinor stenger også produksjonen på Grane, Oseberg og Troll A-feltene, men produksjonen på Troll B og C samt Kvitebjørn og Visund opprettholdes. Også Equinors Kollsnes-anlegget er stengt ned.

En rekke norske oljefelter sender sin råolje i rør til Sture-terminalen, skriver DN. Oljeterminalen, som drives av Equinor, ble stengt etter ulykken torsdag morgen.

– I forbindelse med sammenstøtet mellom fregatten Helge Ingstad og tankskipet TS Sola ved Sture-anlegget i Øygarden stenger Equinor gradvis ned driften på Sture, opplyste Equinor i en pressemelding torsdag morgen.

Ulykken fører også til problemer med gassleveransen til Europa. Både prosessanlegget Kollsnes og rørledningen Vestprosess er stengt som følge av ulykken, melder Gassco.

Vestprosess er en rørledning som går mellom Kollsnes og Mongstad via Sture.

– Hendelsen medfører reduksjoner på leveransene til Europa. Gassco jobber nå med å minimere konsekvensene for selskapene som eksporterer norsk gass og for mottakere i Europa. Vi optimaliserer gasstransporten ved å utnytte fleksibiliteten i det integrerte nettverket, opplyser Gassco.

Fregatten KNM Helge Ingstad og tankskipet Sola TS kolliderte i Øygarden tidlig torsdag morgen. Tankskipet var på vei ut fra Stureterminalen da ulykken skjedde.

Mannskapet på 137 fra fregatten ble evakuert. Torsdag formiddag lå fartøyet ved land med stor slagside og var i ferd med å synke.

Se direktebilder fra stedet her.

Mer innhold fra TV 2