Starter etterforskning etter metanolforgiftning på Sørlandet

Fem personer er søndag kveld lagt inn på Sørlandet sykehus med symptomer på metanolforgiftning. Politiet starter etterforskning mandag morgen.

FORGIFTET: Fem personer er innlagt på Sørlandet sykehus med metanolforgiftning. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
FORGIFTET: Fem personer er innlagt på Sørlandet sykehus med metanolforgiftning. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

SISTE: Prøver som ble analysert i Oslo mandag viser at personene som ble innlagt på sykehus ikke hadde metanolforgiftning som årsak. Årsaken til forgiftningen er fremdeles ukjent.

– På bakgrunn av opplysningene vi har fått, har vi startet en etterforskning i dag, opplyser driftsenhetsleder i politiet, Bernt Mushom til TV 2 mandag morgen.

Politiet vil undersøke hvem som kan ha solgt metanolen, slik at de fortest mulig kan stanse videre omsetning.

– Det skal ha skjedd i Mandal-området, så det er der vi jobber ut i fra, forteller Mushom.

– Potensielt dødelig

– De innlagte kommer fra Lindesnesregionen, opplyser fagdirektør Susanne Hernes ved Sørlandet sykehus.

Det er varierende alvorlighetsgrad på tilstanden til de innlagte.

Sykehuset ønsker å få ut informasjon om at det kan være metanol i omløp i Lindesnesregionen og eventuelt i andre områder i eller utenfor Sørlandet.

– Metanolforgiftning er potensielt dødelig. De som får symptomer, må kontakte lege så fort som mulig, sier Hernes.

Symptomer kan være kvalme, brekninger, slapphet, hodepine, forvirring og svimmelhet, opplyser Hernes. I tillegg kan man oppleve rask pust og bli tungpustet.

Metanolforgiftning kan også føre til synsforstyrrelser, tåkesyn og blinde flekker i synsfeltet, og kan i noen tilfeller kan gi varige skader på synet.

Alvorlig forgiftning kan føre til koma, kramper, pustestans og død, opplyser sykehuset og viser til Giftinformasjonen hos helsenorge.no.

– Vær spesielt obs

Mandag morgen er situasjonen på sykehuset uforandret.

– Det er ingen nye pasienter og det er fortsatt varierende alvorlighetsgrad på pasientene, opplyser fungerende fagdirektør ved Sørlandet sykehus, Per Kristian Hyldmo.

Han forteller at det kan være flere som er forgiftet.

– Av erfaring fra tidligere, når det først er livsfarlig sprit i omløp, kan det være mange vi ikke kjenner til, forteller Hyldmo.

Han sier at det er svært viktig at folk følger nøye med på symptomer.

– De alvorligste får symptomer tidlig, men avhengig av dosen kan det ta lenger tid før det kommer symptomer, så folk må være spesielt obs der ute. Ikke drikk sprit du ikke kjenner opprinnelsen til.

– Ta kontakt med politiet

Fagdirektør ved Sørlandet sykehus, Susanne Hernes, forteller at det er fortsatt mye usikkerhet rundt situasjonens omfang.

– Jeg vil be alle som har informasjon om å ta kontakt med politiet. Og de som eventuelt selger sprit på Sørlandet må være klar over at de kan selge metanol som i verste fall er dødelig, sier Hernes.

Driftsenhetsleder i politiet, Bernt Mushom, forteller at det ikke er første gang de hører om omsetning av metanol.

– Med jevne mellomrom kommer det tips om at det omsettes, sier Mushom.