Stanser innkjøp av fiskeolje fra Vest-Sahara

Den nordiske helsekostkjeden Life stanser innkjøp av fiskeolje basert på råvarer fra Vest-Sahara.

- Helsekostkjeden tok beslutningen etter at en reportasje i svenske SVTs «Uppdrag gransking» 10. mars avslørte at fiskeolje som er merket med opprinnelsessted Marokko kan stamme fra fisk fanget utenfor det marokkansk-okkuperte Vest-Sahara, opplyser markedsdirektør Thomas Johansson i Life.

Innkjøp av oljen blir stanset inntil det foreligger garantier om at den ikke inneholder råvarer fra Vest-Sahara. Kapsler som fortsatt er på lager, blir solgt ut. Kjeden skal donere 120.000 kroner av salget til fattige i Vest-Sahara.

Ifølge det svenske TV-programmet har fiskeoljen vært merket med Marokko som opprinnelsesland.

Den norske fabrikken Napro Pharma i Brattvåg på Sunnmøre leverer omega 3-kapsler til butikker i Norge og Sverige. Fabrikkens eier Cognis i Tyskland har bedt om stopp av all bruk av fiskeolje fra Vest-Sahara, meldte NRK tirsdag.

- Vi ber nå vår leverandør av fiskeolje om forsikringer om at alle råvarer i framtiden stammer fra andre steder enn Vest-Sahara. Jeg håper at dette viser at selskapet vårt tar dette temaet veldig alvorlig, og at vi virkelig ønsker å stoppe import av fiskeolje fra Vest-Sahara, skriver Cognis-sjef Antonio Trius i et åpent brev til Støttekomiteen for Vest-Sahara i Norge. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2