sperregrense-debatt - Fire partier truet av sperregrensen

Hele fire partier ligger for tiden under 5 prosent på enkelte meningsmålinger. Valgforsker Bernt Aardal tror sperregrensen får stor innflytelse på neste års valg.

– Det er ikke valg ennå, men det er lenge siden så mange partier har ligget farlig nær sperregrensen, sier valgforsker ved Universitetet i Oslo, Bernt Aardal, til Stavanger Aftenblad.

Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre har alle hatt målinger under 5 prosent i det siste. På februarmålingen til Norfakta fikk Venstre 4,6 prosent, SV 4,7 prosent, Sp 4,4 prosent og KrF på 4,2 prosent. Ifølge Nationen har ikke småpartiene ligget så lavt samtidig siden desember 2010.

– Dette kan fort påvirke det kommende valget, sier Aardal, som tror det kan virke mobiliserende på velgerne at mange av partier risikerer å havne under grensen.

– Det er tenkelig at velgere stemmer på disse partiene for å beholde dem på Stortinget. Det har vi sett eksempler på tidligere. Det er for eksempel lett å tenke seg at de rødgrønne vil ha flertall bare dersom Sp og SV kommer over sperregrensen.

– Da kan det tenkes at Ap vil miste stemmer til disse partiene av taktiske årsaker, sier Aardal. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2