INGEN NY ETTERFORSKNING: Statsadvokaten har valgt å ikke gjenoppta etterforskningen av voldtektsanklagene mot Terje Søviknes. Foto: Junge, Heiko/NTB Scanpix
INGEN NY ETTERFORSKNING: Statsadvokaten har valgt å ikke gjenoppta etterforskningen av voldtektsanklagene mot Terje Søviknes. Foto: Junge, Heiko/NTB Scanpix

Søviknes-saken blir ikke gjenopptatt

Statsadvokaten gjenopptar ikke etterforskningen av Terje Søviknes (Frp).

Det opplyser førstestatsadvokat Anne M. Katteland ved Vestfold, Telemark og Buskerud statsadvokatembeter, ifølge NTB.

– I begjæringen er det gjort gjeldende at etterforskningen var mangelfull. Statsadvokaten er ikke enig i dette. Under etterforskningen ble det gjennomført flere avhør, herunder 10 vitneavhør samt avhør av anmeldte og fornærmede. Fornærmede hadde i forbindelse med den opprinnelige anmeldelsen oppnevnt bistandsadvokat, og det ble ikke begjært ytterligere etterforskningsskritt, heter det blant annet i avgjørelsen fra Katteland.

Hevder hun ble voldtatt

En kvinne, som da var 16 år, hevder hun under landsmøtet til Fpu i 2000 ble voldtatt av Frp-stjernen Terje Søviknes. Dette skjedde mens Søviknes var nestleder i Fremskrittspartiet.

Den nå 34 år gamle kvinnen står fast ved voldtektsanklagene. Søviknes har erkjent seksuell omgang, men hevder det var med samtykke fra begge parter.

Saken ble liggende hos politiet en god stund etter anmeldelsen i 2000. Én dag etter at den ble åpnet i 2001, henla politiet saken som «intet straffbart forhold».

Ba om ny etterforskning

Kvinnen ba nylig om at saken skulle bli underlagt ny etterforskning, med begrunnelse i at det er tilkommet nye opplysninger i saken og at den opprinnelige etterforskningen hadde mangler.

– Både mangler ved etterforskningen og valg av henleggelseskode gjør at det må stilles spørsmål ved om etterforskningen var objektiv, eller om det har vært tatt utenforliggende hensyn, sa advokaten til Bergens Tidende tidligere denne måneden.

Søviknes kommenterer avgjørelsen fra statsadvokaten slik, via sin politiske rådgiver Christian Haugen:

– Jeg registrerer at påtalemyndigheten har avslått å gjenåpne den gamle saken mot meg tilbake fra 2000, som ble henlagt som intet straffbart forhold i februar 2001.

– Jeg har mange ganger de siste 18 årene beklaget det som skjedde i 2000. Det skulle ikke skjedd, og det var mitt ansvar å forhindre det. Samtidig har jeg vært klar på at det aldri skjedde noe straffbart. For alle berørte parter håper jeg at vi nå kan legge denne saken bak oss, sier Terje Søviknes.

(TV 2/NTB)

Mer innhold fra TV 2