Solheims helt advarer mot kvotehandel

Erik Solheim (SV) beskriver den amerikanske klimaforskeren James Hansen som en personlig helt. Men miljøvernministeren gjør ikke som kvoteskeptikeren sier.

Ifølge professoren som til daglig er direktør i det amerikanske romprogrammet, vil et internasjonalt kvotesystem for CO2-handel neppe kunne bremse klimaendringene.

- Det tar lang tid å forhandle fram et kvotesystem. I tillegg vil prisen på CO2 bli for lav, og det gjør systemet utilstrekkelig og ineffektivt, sier Hansen.

I stedet for kvoter tar klimaforskeren til orde for å skattlegge CO2-utslipp.

- USA, EU og Kina må gå foran og bli enige om en felles avgift som tilbakeføres til forbrukerne. Et slikt system belønner dem som slipper ut lite og straffer dem som slipper ut mye, sier han.

Amerikaneren er en av verdens fremste klimaforskere. Mandag var han i Oslo for å holde foredrag i Polyteknisk forening. Hansen ble en personlig helt for miljøvernminister Erik Solheim (SV) da han i 1988 advarte mot klimaendringer i en tale i Kongressen, men heltens skepsis demper ikke Solheims entusiasme for internasjonal kvotehandel. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2