Solheim tilbyr norsk oljekompetanse

Miljøminister Erik Solheim (SV) sier Norge er klar til å stille opp med oljekompetanse dersom USA ønsker hjelp til å håndtere oljeutslippet i Mexico-golfen.

– Vi vil gjøre alt vi kan for å svare dersom det kommer en forespørsel om assistanse. Kystverket er allerede en del av en en europeisk-amerikansk avtale om gjensidig støtte når sånne ting skjer, sier miljøminister Erik Solheim til NTB.

SV-statsråden minner samtidig om at USA er et ressurssterkt land, og at et norsk bidrag må være basert på hva USA ønsker og trenger av eventuell hjelp. Han fremhever også at lekkasjen ikke har rammet et lite bakgårdsselskap, men BP, et av verdens største oljeselskaper.

– Vi vet heller ikke om dette bare er veldig alvorlig eller om det er snakk om en enorm katastrofe. Det kan gå lang tid før man får stoppet lekkasjen, sier Solheim. Han understreker at utslippet kan få store konsekvenser både for miljøet og for næringslivet. Kystene rundt Mexico-golfen er viktige for turismen og omfatter blant annet store sårbare våtmarksområder.

Miljøministeren tror utslippet i USA også blir en del av den norske oljedebatten. I kjølvannet av delelinjeavtalen med Russland tidligere i uken, tok det ikke lang tid før planer om olje- og gassutvinning dukket opp. Solheim håper det kan bli en påminnelse om hvor store skadene kan bli dersom det går galt.

– Sjansene er små, men konsekvensene kan bli enorme, slik vi også påpekte i forvaltningsplanen for Barentshavet. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2