BLIR SYKE: Nå må Forsvaret bytte ut både avtrekkerhaken og gassregulatoren på de 25.000 våpnene av typen HK416. ARKIVFOTO. (Foto: PRT Meymaneh/Scanpix)
BLIR SYKE: Nå må Forsvaret bytte ut både avtrekkerhaken og gassregulatoren på de 25.000 våpnene av typen HK416. ARKIVFOTO. (Foto: PRT Meymaneh/Scanpix)

Soldater trener med munnbind for å unngå ammunisjonsplager

Soldater fra Telemark bataljon trener med munnbind fordi ammunisjonen gir dem helseplager.

I en snau måned har bataljonen prøvd ut en ny type miljøammunisjon fra produsenten Nammo. Hensikten har vært å unngå at soldatene blir syke slik de ble av den forrige ammunisjonen de brukte. Men testingen har så langt ført til 14 tilfeller av helseplager, skriver Dagbladet.

Les også: Forsvarssjefen forbyr blyfri ammunisjon

Mange plager

Blant symptomene som er rapportert, er sterkt ubehag i bryst, hals og munnhule etter skyting. Enkelte har opplevd ubehagelig hoste i flere timer etter skyting. Kvalme, feber, søvnproblemer og kaldsvetting er også rapportert.

Derfor er soldatene nå pålagt å bruke pustemasker mens de tester ut den nye miljøvennlige og blyfrie ammunisjonen.

– Det stemmer at vi nå er pålagt de samme restriksjonene som med den gamle ammunisjonen for å redusere risikoen, sier nestkommanderende i Telemark bataljon, Frank Støland.

Les også: – Vil ha tilbake helseskadelig miljøammunisjon

Trenger ny ammunisjon

Arbeidstilsynet la mandag ned forbud mot å bruke den forrige ammunisjonstypen. Derfor har Forsvaret jobbet på spreng sammen med den norsk-finske ammunisjonsgiganten, for å finne en ny miljøvennlig ammunisjon som ikke gjør soldatene syke.

Nestkommanderende Frank Støland sier det er lett frustrerende for alle parter at de ennå ikke har kommet i mål med ammunisjonen. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2