Solberg fortsetter som Høyre-leder
Erna Solberg bekrefter i dag at hun også er motivert for å være Høyres statsministerkandidat i 2025. Samtidig bekrefter hun at ektemann Sindre Finnes fortsatt eier aksjer i dag.

– Jeg er fullt motivert, kanskje mer motivert enn på lenge til å fortsette å være Høyres partileder, og dermed også være Høyres statsministerkandidat i 2025, bekreftet Solberg på et pressemøte under Høyres sentralstyremøte mandag.
I etterkant forklarer hun at det først og fremst er tilbakemeldingene hun har fått de siste åtte ukene som gjør at hun har tatt denne avgjørelsen i dag.
– Sterkt ønske
Sentralstyret møttes også søndag og TV 2 kjenner til at habilitetssaken hennes var et tema der.
– Denne uken er det to måneder siden en av de vanskeligste pressekonferansene jeg har holdt som politiker. I åtte uker har jeg forsøkt etter beste evne å svare på alle spørsmålene, sier Solberg.

På spørsmål om når hun tok beslutningen om å bli sittende som høyreleder svarer Solberg:
– Beslutningen tok jeg nok egentlig fredag før helgen etter en del tilbakemeldinger og fordi vi skulle ha sentralstyremøtet.
Hun opplever et sterkt ønske fra medlemmene i Høyre om at hun fortsetter som partileder.
–Hvor usikker har du vært?
– Jeg har vært usikker, på egen motivasjon og hvordan partiet har reagert på dette, sier Solberg.
Partiets nestleder Henrik Asheim fortalte pressen at det er bred enighet i sentralstyret om at Solberg kan fortsette.
– Det finnes ulike meninger om denne saken, men vi totalt at det er bred enighet rundt dette. Vi ser også på meningsmålinger i hvert fall for Høyres oppslutning, at vi fortsatt har stor støtte.

Eier fortsatt aksjer
Hun poengterer at Økokrim har slått fast at det ikke finnes holdepunkter for at Finnes har gjort noe ulovlig.
– Tillit er en skjør valuta. Den tar lang tid å bygge opp og kan rives ned over natten. Og jeg vet at mange får mindre tiltro til politikken og oss politikere etter saker som dette.
Hun bekrefter at Økokrims beslutning har hatt stort betydning for henne.
– Jeg var helt overbevist om at de kom til å komme til den beslutningen, men jeg var glad for at de gjorde det, sier hun.
– Eier fortsatt Sindre Finnes aksjer?
–Ja, han eier fortsatt aksjer, og han driver helt sikker med noe salg fordi det er ingen grunn til at han ikke kan det når jeg ikke sitter i regjering, sier Solberg og legger til:
– Jeg tror det er ganske lite han driver med for øyeblikket.
Solberg er likevel tydelig på at det ikke kommer til å fortsette dersom hun vil statsminister i 2025.
– Hvis jeg blir statsminister i morgen ville heller ikke Sindre handlet aksjer.

– Siste ord er ikke sagt
– Det er kanskje litt overraskende at det skjedde så brått, sier nestleder i Frp, Hans Andreas Limi.
Han vil ikke svare på om han mener det er fornuftig av Solberg og Høyre å avklare at hun fortsetter som leder nå.
– Det som gjenstår nå er det som kommer ut av kontrollkomiteens høring og det kommer også en behandling i Stortinget. Så siste ord i denne saken er nok ikke sagt, men vi tar til etterretning at de har valgt å ta et standpunkt allerede nå, sier Limi.

Venstres Grunde Almeland, som også er saksordfører i kontrollkomiteens behandling av habilitetssakene, forteller at Høyres avgjørelse ikke vil påvirke komiteens konklusjon.
– Vår sak skal behandles helt uavhengig av det Høyre selv melder.
– Hva tenker du om at Erna Solberg, etter å ha sittet åtte år som statsminister uten å ha kontroll på egen habilitet, nå kan fortsette som før?
– Jeg tror det er viktig å si at ingen ting kan fortsette helt som før, Jeg håper og tror at den prosessen vi har gående nå viser at vi må ha endringer. Det er mange som har mye å bevise, både i hvilken grad man er tillit verdig og i hvilken grad man tar det man har gjort på alvor, sier Almeland.
– Grunn til å stille spørsmål
Leder for Unge Venstre, Ane Breivik, har tidligere uttalt til NRK at hun ikke mener Erna Solberg bør være den bergelige statsministerkandidaten i 2025. Etter avgjørelsen er hun litt mer tilbakeholden.
– Jeg synes det er litt tidlig å uttale seg på vegne av hvem Venstre eller Unge Venstre kommer til å foretrekke som statsministerkandidat i 2025.
Brevik er likevel bekymret for hva slags tillit politikerne har i folket etter habilitetssakene.
– Det er i hvert fall grunn til å stille spørsmål om det i det hele tatt oppfattes som om noen tar ansvar i denne saken. For i mangelen på nettopp politiske konsekvenser, så tror jeg det er vanskelig å se akkurat det, sier Breivik.
– Sender Solberg signaler om at hun ikke tar dette alvorlig nok?
– Det får nok være opp til henne selv og Høyre å vurdere.
Rødt: – Overraskende
Seher Aydar, Rødts medlem av kontroll- og konstitusjonskomiteen reagerer på Solbergs avgjørelse:
– Jeg er overrasket over at Erna Solberg sier at hun vil være Høyres statsministerkandidat om to år. Med denne bakgrunnen er hun ikke den beste til å styre landet som statsminister.
– Vi har hatt en statsminister som har vært inhabil i åtte år og ikke tatt ansvar for det. Hun har ikke hatt styr på sin egen habilitet og det er ikke akkurat tillitvekkende for å søke om samme posisjon om to år, sier Aydar.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen har enda ikke konkludert i habilitet sakene. Aydar er overrasket over tidspunktet for Solbergs avgjørelse.
– Jeg vil minne Erna Solberg og Høyre på at saken er ikke over enda.
– Jeg mener hun må vurdere om det er riktig at hun og Sindre Finnes flytter tilbake til statsministerboligen og fortsetter som om ingen ting har skjedd.
Dette er aksjesaken:
Solbergs ektemann, Sindre Finnes, gjorde rundt 3300 aksjehandler i de åtte årene Solberg var statsminister. Høyre-lederen har erkjent at hun var inhabil i en rekke saker hun behandlet som statsminister. Både Solberg og Finnes har hele tiden avvist at noen av handlene ble gjort på bakgrunn av innsideinformasjon. Økokrim har valgt å ikke etterforske saken,
ettersom de ikke har funnet rimelig grunn til at det foreligger noe straffbart. Du kan lese hele begrunnelsen til Økokrim her.
Det siste året har vært preget av flere store habilitetssaker på Stortinget. Anniken Huitfeldt (Ap) måtte gå av som utenriksminister i oktober etter det ble kjent at hun også har vært inhabil på grunn av ektemannens aksjekjøp. TV 2 har tidligere fått opplyst at sparkingen har blitt oppfattet som en strategisk manøver for å få Solberg til å gå av som partileder.
Aksjesaken
Siden august har presset på Solberg vært høyt, da E24 avslørte i at Solbergs ektemann Sindre Finnes gjorde mer enn 3000 aksjehandler i løpet av de åtte årene Solberg var statsminister.
Ifølge Solberg skjedde dette i stor grad uten at hun var klar over det.
I forrige uke holdt kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget en høring der Solberg måtte svare på spørsmål om habilitet saken.
– Det ville ha vært en vanskelig sak å stå i som statsminister, og det kan godt tenkes at konklusjonen da ville ha vært at jeg hadde trukket meg på det tidspunktet, sa hun etterpå.