Solberg: – Abortspørsmål ikke bare en kvinnesak

Høyre-leder Erna Solberg mener det er rart å gjøre abortspørsmålet og legers reservasjonsrett til bare et kvinnespørsmål.

– Jeg må si at å redusere abortspørsmålet, eller spørsmålet om leger kan få lov å reservere seg, til et kvinnespørsmål, det syns jeg faktisk blir litt lite i den store sammenhengen. Dette er et stort etisk og moralsk spørsmål, som hvert enkelt menneske, både mann og kvinne som er igjennom den situasjonen, tenker dyptpløyende på, sa Solberg på pressekonferansen om regjeringsforhandlingene onsdag.

Det har skapt reaksjoner at Høyre og Fremskrittspartiet har inngått en egen avtale med Kristelig Folkeparti som gjør at leger kan nekte å henvise pasienter til abort dersom det strider mot deres overbevisning.

– Jeg syns det blir litt spesielt å gjøre dette om til et spørsmål om kvinner eller bare likestilling. Det er et ganske stort etisk og moralsk spørsmål, sa Solberg.

– Noe av det jeg har reagert på i debatten om disse temaene, er at de gjøres om til den type spørsmål. Det dreier seg om liv og død, det dreier seg om store etiske spørsmål og det dreier seg om moralske spørsmål for legene, sa Solberg.

Hun sier de vil legge Legeforeningens egne etiske veiledning til grunn for ordningen og legger til at det fortsatt skal være mulig for kvinner som søker abort, å få det. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2