Slipper med budsjettkutt på to milliarder

Norge bruker mindre oljepenger enn antatt. Det betyr at finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) og regjeringen ikke behøver å kutte mer enn to milliarder i budsjettet for neste år.

Dagens Næringsliv har fått bekreftet fra flere kilder uavhengig av hverandre at rammen på 2011-budsjettet er et kutt på to milliarder kroner, og ikke 5-10 milliarder som har versert i mediene den siste uken.

Utsiktene Sigbjørn Johnsen presenterte for norsk økonomi på regjeringens budsjettkonferanse søndag, endrer forutsetningene for neste års statsbudsjett dramatisk, skriver avisen. I budsjettet for i år anslo regjeringen at staten ville bruke 44,5 milliarder mer enn handlingsregelen tilsier, men tall Dagens Næringsliv har fått viser at staten ligger an til å bruke 15 milliarder oljekroner mindre enn dette i 2010. Rundt 30 milliarder over det handlingsregelen tilsier.

Det nye anslaget gjør det mye enklere å spikre 2011-budsjettet og gjør behovet langt mindre enn det finansminister Sigbjørn Johnsen og statsminister Jens Stoltenberg har gitt inntrykk av det siste halvåret.

Likevel har finansministeren lagt fram flere innstramningsforslag, blant annet gjennom flere og høyere egenandeler i helse- og omsorgssektoren for til sammen rundt en milliard kroner. I SV og Senterpartiet har det lenge vært sterk motstand mot økning i egenandelene, noe som omtales som skatt på sykdom. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2