Pustetips til influensasesongen:

Slik stopper du hosten

Pusteøvelser kan hjelpe deg til å hoste mindre og dempe symptomene når du først er rammet av influensa eller korona. Lett fysisk aktivitet anbefales også.

Pusteøvelser kan hjelpe deg til å hoste mindre når du har sykdom i luftveiene. Foto: Yui Mok / PA / NTB
Pusteøvelser kan hjelpe deg til å hoste mindre når du har sykdom i luftveiene. Foto: Yui Mok / PA / NTB

– Det handler om å kontrollere pusten og kvele hosten, sånn at man ikke driver og hoster og hoster og går i disse hostekulene som man slites ut av, sier spesialfysioterapeut Oddbjørg Jonsdottir ved Akershus universitetssykehus (Ahus) til NTB.

Hun har hjulpet mange innlagte pasienter gjennom covid-19-sykdom og forteller at bevissthet rundt hvilestillinger, samt trening på pust, kan bidra til å dempe tørrhostingen.

Oddbjørg Jonsdottir er spesialfysioterapeut på Ahus på Lørenskog og har hjulpet mange koronapasienter til å puste bedre. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Oddbjørg Jonsdottir er spesialfysioterapeut på Ahus på Lørenskog og har hjulpet mange koronapasienter til å puste bedre. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Mageleie har vist seg å være bra, det samme gjelder det å sitte framoverlent, med god støtte, sier hun.

Demper flere symptomer

Det skilles ofte mellom tørrhoste og slimhoste. Ved slimhoste får man hostet opp slim, men tørrhosten kalles ofte uproduktiv hoste, fordi man ikke hoster opp noe. Ofte kan selve hosten være selvforsterkende fordi den skaper mer irritasjon i halsen.

– Noen av covid-pasientene har hatt mye slim, men andre ikke. Stort sett har det vært bare tørrhoste. Da har det vært om å gjøre å få den til å roe seg, sier Jonsdottir.

På Ahus har de laget en brosjyre som de gir til pasienter med luftveisinfeksjon. Der påpekes det at man også kan dempe andre symptomer dersom man får kontroll over tørrhosten.

«Tørrhoste kan være slitsomt og gi plager som økt pustebesvær, hodepine, brekninger og muskelsmerter. Hostekontroll kan forebygge uproduktiv hoste og tørrhoste, samt bidra til mer effektiv og skånsom slimmobilisering», heter det i brosjyren.

Råd og tips til hostekontroll:

Det listes opp følgende råd for å få kontroll over hosten:

HJELP: På sykehuset brukes også en mini-pep, et hjelpemiddel som gir pasientene motstand når de puster ut. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
HJELP: På sykehuset brukes også en mini-pep, et hjelpemiddel som gir pasientene motstand når de puster ut. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

* Pust inn gjennom nesen: Ved å puste inn gjennom nesen blir luften noe fuktet og varmet, dette kan bidra til å dempe hosterefleksen.

* Leppepust: Pust inn gjennom nesen og lag lett motstand med leppene når du puster ut.

* Hoste mot lukket munn: Å hoste mot lukket munn kan begrense hosten.

* Puste med små volum: Pust mindre dypt i noen pust, til du føler at du har bedre kontroll på hosten.

* Fukte svelget: Drikke varmt/kaldt vann eller ta en pastill, gjerne med mentol. Noen synes det hjelper å suge på isbiter. Prøv deg fram hva for som fungerer for deg.

* Medikamenter: Forstøver med saltvann kan redusere hoste. Hostesaft mot tørrhoste kan også ha effekt.

* På sykehuset bruker de også mini-pep, en slags plastikkfløyte som man blåser i, og som gir motstand på utpusten.

Det anbefales å trene på hostekontroll i tider hvor man hoster mindre, for å kunne bruke det ved akutte hosteanfall.

Stillingsendringer

Pasientene på Ahus anbefales også endre på stillingene sine for å sikre god lungefunksjon:

– Eksempler på ulike stillinger i seng kan være sideliggende høyre, sideliggende venstre og mageleie. Bruk gjerne puter for å finne en behagelig stilling. Sitt gjerne oppe på sengekant eller i stol om formen tillater det, heter det i brosjyren.

Jonsdottir forteller at stillingsendringene sammen med pustetreningen bidrar til få fordelt oksygenet bedre i lungene.

– Alt etter hvordan du ligger, så kan du ventilere visse områder av lungene, sier hun.

Fysisk aktivitet

På sykehuset anbefales også pasientene med luftveisinfeksjoner, som ikke er for alvorlig syke, å bevege seg daglig.

– Dersom pusten og formen din tillater det, anbefaler vi at du er ute av sengen flere ganger i løpet av dagen.

Selv korte runder opp i sittestilling kan utgjøre en forskjell dersom man orker lite.

– Å være i bevegelse og aktivitet kan gjøre det lettere å løsne slim. Noen opplever at bevegelse kan trigge hosteanfall, tilpass derfor bevegelsene etter de kreftene du har, lytt til kroppen dersom du blir sliten.