OPPGRADERING: Det er knyttet spenning til hvilke funksjoner som blir bedre på iPhone 14. Her går kunder forbi en reklame for iPhone 13 i en butikk i New York. Foto: Mike Segar / Reuters
OPPGRADERING: Det er knyttet spenning til hvilke funksjoner som blir bedre på iPhone 14. Her går kunder forbi en reklame for iPhone 13 i en butikk i New York. Foto: Mike Segar / Reuters

Slik blir de neste iPhonene: – Bare å feste setebeltet

Onsdag vil Apple trolig lansere iPhone 14-serien. Særlig én funksjon vil være betydelig bedre enn hos forgjengerne, tror ekspert.

Apples lansering går av stabelen 7. september klokken 19 norsk tid ved hovedkontoret i Cupertino i California.

En nattehimmel med et stjernebilde formet som Apple-logoen prydet årets invitasjon. Det har ført til spekulasjoner om at det kommer en stor kameraoppgradering, for bedre natt- eller avstandsfotografering, skriver CNN.

Tradisjonen tro, har selskapet selv vært sparsomme med detaljer i forkant av lanseringen.

Teknologiekspert Magnus Brøyn tror imidlertid flere av ryktene har noe for seg.

– Vi kan forvente oss en iPhone hvor den største revolusjonen er knyttet til kameraet, sier han.

Større, men ikke dyrere

Akkurat som selskapet har gjort hvert eneste år i nesten et decennium, er det forventet at Apple vil vise frem sin nyeste iPhone-serie på høstlanseringen.

Ifølge Brøyn vil de nye modellene ha samme skjermstørrelse, som i dag er på 6,1 og 6,7 tommer.

Ryktene skal imidlertid ha det til at de også vil lansere en modell med 6,7 skjerm uten Pro-funksjonene, skriver CNN. Det betyr at den vil ha stor skjerm, uten at den får en betydelig høyere prislapp.

– Apple vil nok ikke endre designet eller bygge om karosseriet dramatisk. Telefonenes utforming vil være mer eller mindre identisk, men med noen kosmetiske endringer, sier Brøyn.

Den såkalte «busslomma», som er den svarte fliken på toppen av skjermen, vil trolig forsvinne, ifølge eksperten.

– Det er noe mange andre produsenter har endret på for lenge siden, med mål om å utnytte hele skjermflaten på best mulig måte, sier Brøyn.

Batteritiden vil trolig være litt forbedret.

Apple har også designet en A16-systembrikke som vil gjøre telefonen raskere, men det er foreløpig uvisst om både iPhone 14 og iPhone 14 Pro får disse.

TEKNOLOGIEKSPERT: Magnus Brøyn er byråleder Coxit PR og over gjennomsnittet glad i teknologi. Foto: Privat
TEKNOLOGIEKSPERT: Magnus Brøyn er byråleder Coxit PR og over gjennomsnittet glad i teknologi. Foto: Privat

– En av de største endringene

At det spekuleres i bedre fotografering i mørke eller på avstand med de nye telefonene, mener Brøyn det er god grunn til, spesielt for den nye Pro-modellen.

Fra dagens 12 megapiksler, vil den trolig lanseres med et 48 megapiksel kamera.

– Denne oppgraderingen er heftig. Bedre optikk gjør at du får skapere og bedre bilder selv når det ikke er optimale forhold, sier Brøyn.

At kameraet får såpass mye bedre oppløsning, muliggjør også at man skal kunne filme i 8K.

«Om dette skjer, kan det være en av de største endringene i iPhones kamerakvalitet til dagens dato», skriver CNN.

– Oppgraderingen av optikken i samspill med at du får bedre innbygd kamerateknologi på programsiden, vil rett og slett bety en mye bedre kameraopplevelse. Det vil bety mye for mange, sier Brøyn.

Et annet poeng eksperten trekker frem er at skjermen trolig blir bedre, opp fra 60 Hz til 120 Hz, på de nye Pro-modellene.

– Her har Apple hengt etter mange andre, og det har vært ventet at de ville øke oppdateringsfrekvensen tidligere, men nå skjer det trolig omsider, noe som vil gi et mer dynamisk skjermbilde.

Vil bli dyrere

Med fetere teknologi ventes det også en høyere prislapp.

– Prispunktet kommer til å øke, dessverre. Dette kommer til å bli de dyreste iPhonene vi har sett, sier Brøyn.

I tillegg til bedre komponenter i telefonene, lanseres de også i en tid hvor prisen på alt av elektronikk går opp på grunn av komponentmangel og høy inflasjonsrate.

Selv om prisen ikke nødvendigvis øker mye i dollar, mener Brøyn vi må være forberedt på en høyere pris i norske kroner på grunn av valutakursen.

– Det er bare å feste setebildet og ta frem kulerammen og gjøre en vurdering av hvor mye man kan og er villig til å bruke på en ny telefon, sier han.