Slår kokain-alarm: – Bør bekymre flere enn oss
Det har vært en dramatisk økning i antall kokain-saker i idretten. – De bruker festdopet for å føle seg bedre og få mer selvtillit, sier Antidoping Norge.

Antidoping Norge (Adno) sier de har hatt flere dopingsaker med kokain i norsk idrett de siste årene.
Bare i fjor omhandlet 9 av 14 dopingsaker bruk av kokain. I tillegg hadde Antidoping Norge to saker på bruk av cannabis og én på heroin.
– Vi har hatt flere kokain-saker de siste par årene enn vi har hatt på de 18 foregående årene, sier Halvor Byfuglien i Antidoping Norge.
Kommunikasjonssjefen understreker at de er bekymret for utviklingen.
– Det som bør bekymre flere enn oss, er hvordan det kan virke som om kokain nå også er mer vanlig i idretts- og treningsmiljøer, sier Byfuglien til TV 2.

Bytter ut alkohol med dop
Adno, som er 20 år i år, sier de har hatt flere dopingsaker som omhandler bruk av kokain i norsk idrett fra 2021 og 2022, enn det de har hatt hele perioden fra 2003-2020 til sammen.
I tillegg opplever de en økning i kokainrelaterte henvendelser fra idretten.
– Det vi fanger opp er positive prøver gjennom den testvirksomheten vi gjør i idretten. I tillegg opplever vi en økning i kokainrelaterte henvendelser fra idretten, blant annet til vår varslingskanal. Vi kontaktes dessuten av idrettsforeldre og personer med roller i idretten som uttrykker bekymring, sier Byfuglien.
Adno sier at de nå har flere signaler om at bruk av for eksempel kokain eller cannabis er noe som skjer på fest eller fritid, også sammen med lagkamerater eller venner fra idretten.
Ifølge organisasjonen forteller noen av utøverne som har havnet i dopingsaker etter bruk av kokain, at de har brukt dette som alternativ til alkohol, for å unngå å være fyllesyke til morgendagens konkurranse eller kamp.
– For oss er det i det hele tatt vanskelig å si så mye om motivet for bruk. Utøvere vi snakker med forteller at de bruker kokain for å føle seg bedre, få mer selvtillit. Felles for mange er at dette har med selvfølelse å gjøre, sier Byfuglien til TV 2.
Mest blant yngre menn
I en oversikt Ando har laget over antall dopingsaker kommer det frem at det er mange ulike idretter som er rammet av dopingsaker som omhandler kokain.
– Det er både utøvere på breddenivå og utøvere som er inn under definisjonen for nasjonal topputøver. Vi ser ellers at det er menn, og at de fleste er mellom 18-25 år.
Oversikten over dopingsaker viser at idretten innebandy har to saker på bruk av kokain i år og en sak om kokain i fjor, i tillegg til en sak på bruk av heroin.

Varsler flere dopingkontroller på treningssentrene
Ifølge Norges Bandyforbund har de ingen indikasjoner på at deres idretter er mer sårbare for narkotikabruk enn andre særforbund.
– Vi ønsker å unngå dopingsaker i fremtiden, og i samarbeid med Adno vil vi gjennomgå de tre hovedgruppene våre; innebandy, bandy og landhockey for å videreutvikle vår handlingsplan for antidopingarbeidet, sier kommunikasjonsrådgiver Sander Raab Owren i Norges Bandyforbund.
Norges Idrettsforbund er bekymret
Seniorrådgiver i Norges Idrettsforbund, Håvard B. Øvregård, sier de ikke har opplevd noen betydelig økning i antall henvendelser om dette teamet.
– Vi får enkelte spørsmål om narkotika, men det er ganske få henvendelser, sier Øvregård til TV 2.

Han understreker samtidig at Norges Idrettsforbund er bekymret over økningen i positive dopingprøver for narkotika.
– Idretten er stor, og utfordringene vi har, speiler ofte samfunnet. Jeg ville i utgangspunktet tro at dette er et mindre problem i idretten enn ellers i samfunnet, men tallene gjør at vi må følge mer med på denne tematikken fremover.
Kan bli utestengt fra idretten
Adno sier at mange ikke er klar over at denne typen stoffer, som for eksempel kokain, står på dopinglisten.
– Noe annet som kommer frem er at det sitter langt inne å erkjenne at de faktisk har brukt kokain – og derfor sitter det nok også langt inne å snakke åpent om hvorfor det brukes.

Kokain står på WADAs dopingliste og er ulovlig å bruke i konkurranse. I en dopingprøve kan stoffet spores i urin i flere dager.
– Andre igjen tror ikke det kan spores så lenge i kroppen som det faktisk kan, eller at de ikke kan straffes for det i idretten dersom de tar stoffet utenfor en konkurransesetting, selv om de fortsatt har det i kroppen når de testes.
Dersom man havner i dopingkontroll under konkurranse dagen derpå, kan utøvere risikere en positiv prøve.
– Derfor er vi opptatt av å kommunisere at denne type stoffer faktisk står på dopinglisten og kan føre til at du utestenges i lang tid fra idretten.