Skimmet kort for 374.000 kroner på åtte timer

Svindlere tappet intetanende kunders kort i en minibank i Oslo- og lurte til seg minst 374.000 kroner i løpet av åtte timer. Skimmerne er for alvor tilbake igjen i Norge.

– Siden i vår har vi hatt rundt 20 tilfeller i Oslo, fordelt på ti minibanker. I tillegg har flere forsøk blitt avverget, sier Janne Stømner, leder for etterforskningsavsnittet ved Sentrum politistasjon i Oslo, der de har opprettet en egen gruppe som arbeider med skimming.

Som regel tappes rundt 8-10.000 kroner fra hvert kort, og det blir det fort penger av når kortene blir mange. 3. juli slo svindlerne til mot en minibank i Nordre gate på Grünerløkka i Oslo. Skimmingutstyret, som både leser av kortet og fanger opp kundens kortkode ved hjelp av et lite kamera, var festet på minibanken i åtte timer midt på lyse dagen. I løpet av de åtte timene lyktes det svindlerne å tappe kortkundene for minst 374.000 kroner.

Fenomenet tok av i Norge i 2005-2006, men etter at bankene kom med mottiltak, flatet økningen ut. Men nå er skimmerne tilbake for fullt. Og teknologien de bruker er blitt langt bedre.

– Det kan se ut til at de kriminelle har funnet en måte å komme rundt antiskimmingsutstyret som ble montert i 2006, sier daglig leder i Bankenes Standardiseringskontor (BSK), Knut Kvalheim. BSK er finansiert av norske banker, og setter sikkerhetskrav til de ulike delene i det norske kortsystemet.

Oslo er ikke det eneste stedet der svindlerne har slått til denne sommeren. Bergen, Arendal og Kristiansand er blant byene der forbryterne har rigget minibankene med avleserutstyr. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2