(Illustrasjonsfoto). (Foto: JIM BOURG/REUTERS)
(Illustrasjonsfoto). (Foto: JIM BOURG/REUTERS)

Skavlan mener legene er for snille til å sykemelde

Lege Jørgen Skavlan mener leger må våge å si nei til pasienter som vil sykmeldes. Han mener legene har gått altfor langt i å lytte til pasientene.

– Vi er kommet i en situasjon der pasienten selv av og til nærmest regulerer sin egen sykmelding, og hvor legene sjelden våger å si nei, sier Jørgen Skavlan, som er spesialist i allmennmedisin, til Aftenposten.

Dilemma

Skavlan har ofte opplevd å være sterkt uenig med pasienter som mener de må ha 100 prosent sykmelding, og han etterlyser et system som bistår og hjelper legen i dilemmaene rundt sykefravær. Etter 20 år og titusener av pasienter har han selv bare få ganger opplevd at Nav har stilt spørsmål ved hans sykmeldinger eller uførevurderinger.

– Dette er for viktig til å overlate til legen og pasienten alene. Vi burde hatt svært kompetente fagpersoner som kunne veiledet og satt spørsmål ved legenes vurderinger.

Må endres

– Både Nav og vi leger må begynne å ta ansvar i forhold til utgiftene i velferdssamfunnet, sier han, og er i motsetning til Legeforeningen, positiv til det svenske systemet med normerte sykmeldingsperioder.

Han mener tiden er overmoden for å endre våre holdninger til krav og rettigheter. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2