Skattelistene reduserte skattejuks

Åpenhet og lett tilgjengelige inntektstall gjennom skattelistene har redusert omfanget av skattejuks blant næringsdrivende, viser ny forskning som legges fram onsdag.

Resultatet av åpenheten var 800 millioner kroner mer i skatt fra næringsdrivende i fjor, skriver Aftenposten.

Årsaken er at åpenheten virker disiplinerende og gjør det mer risikabelt å jukse. Dermed velger næringsdrivende å være ærligere når de fyller ut selvangivelsen.

At skattelistene gjøres tilgjengelig på internett eller i trykt form, fører i seg selv til at oppgitt inntekt øker med rundt 13.000 kroner, skriver avisa.

Større åpenhet styrker dermed skattemoralen, er konklusjonen i forskningsarbeidet som er gjort av den amerikanske professoren Joel Slemrod ved Michigan-universitetet og forskerne Thor O. Thoresen og Erlend E. Bø i Statistisk sentralbyrå.

– Lett tilgjengelig ligning styrker skattemoralen ved at det synliggjør eventuelle avvik mellom oppgitt inntekt og forbruk for den enkelte skatteyteren. Åpenheten skaper en risiko for sosial belastning ved å oppgi for lav inntekt. Dette virker disiplinerende og kan føre til at underrapporteringen av den faktiske inntekten opphører eller blir mindre, sier Thoresen. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2