Skal teste væskeskannere på Sola

Passasjerer på Stavanger lufthavn Sola blir prøvekaniner når Avinor starter testing av væskeskannere i sommer.

1. juli begynner utprøvingen av en ny type skanner for håndbagasjen til flypassasjerer på Sola. Den skal kunne skille sprengstoff i væskeform eller komponenter som kan brukes til å lage sprengstoff fra harmløse flasker og tuber. Dermed kan dagens strenge begrensninger på væske i håndbagasjen oppheves.

Det betyr ikke at det er fritt fram å ta med seg væske via Sola i sommer. Det er i første omgang bare passasjerer som ankommer fra land utenfor EU som skal levere fra seg væske for skanning. Og det er bare forseglede varer kjøpt på flyet eller flyplassen du kommer fra som er med i forsøket.

– Vi starter i det små ved Sola fordi vi ønsker å høste noen erfaringer med hvordan en slik væskeskanner vil påvirke gjennomstrømningen av passasjerer, opplyser seniorrådgiver innenfor security i Avinor, Ole Folkestad.

Og det er fortsatt lenge til restriksjonene oppheves helt. Torsdag sa EU-kommisjonen for transport at de nye skannerne skal være på plass på alle flyplasser i EU-området innen utgangen av april 2013. først når det skjer, kan man lempe på væskereglene.

I dag er det ikke lov å ha med væskebeholdere som er større enn 0,1 liter i håndbagasjen. Alle flytende stoffer må pakkes i en gjennomsiktig pose på maks 1 liter som sendes separat gjennom sikkerhetskontrollen. (©NTB) (©NTB)

Mer innhold fra TV 2