LEIEFORHOLD: Terrorsiktede Zaniar Matapour (43) leier en leilighet som er eid av en mye omtalt kriminell. Foto: Frode Sunde, TV 2 / Politiet
LEIEFORHOLD: Terrorsiktede Zaniar Matapour (43) leier en leilighet som er eid av en mye omtalt kriminell. Foto: Frode Sunde, TV 2 / Politiet
OPPLYSNINGER TIL TV 2:

Siktede leier bolig av kjent kriminell

Terrorsiktede Zaniar Matapour (43) har den siste tiden bodd i en leilighet eid av en person politiet kjenner veldig godt. I etterforskningen har de undersøkt relasjonen deres.

Det får TV 2 opplyst.

Matapour flyttet til den aktuelle boligen i Oslo i 2019, ifølge sammenholdte opplysninger fra Folkeregisteret og Skatteetaten.

Boligeieren har i en årrekke vært involvert i flere straffesaker på Østlandet, både som tiltalt og som fornærmet.

Vedkommende har så vidt TV 2 er kjent med ikke vært involvert i ekstreme religiøse miljøer, noe PST mener Matapour har vært.

Gir gjerne boligen tilbake

Ifølge TV 2s opplysninger har politiet vært opptatt av kontakten Matapour har hatt med utleieren, og det er gjennomført konkrete etterforskningsskritt.

Politiadvokat i Oslo politidistrikt, Børge Enoksen, ønsker ikke å dele detaljer om omgangskretsen til 43-åringen.

– Vi undersøker all hans bakgrunnshistorikk. Også undersøkelser opp mot bolig er relevant for oss, sier han til TV 2.

Enoksen vil ikke svare på hvilke konkrete undersøkelser de har gjort.

– Det er naturlig å undersøke alle stedene der siktede har hatt opphold. Men jeg kan altså ikke gå i detalj på det, sier Enoksen.

Zaniar Matapour (43) forsvares av advokat John Christian Elden.

– Min klient trenger ikke denne leiligheten på en stund, og har selvsagt ingen innvendinger til at utleier får den tilbake fra politiet, sier Elden.

TV 2 har forsøkt å komme i kontakt med huseieren, men uten å få svar.

Kan ha fått hjelp

Matapour er siktet for terrorhandlinger, drap og drapsforsøk etter at han skjøt mot tilfeldige personer på flere utesteder i Oslo sentrum natt til fredag.

Jon Erik Isachsen (54) og Kåre Arvid Hesvik (60) ble drept, og mange ble sendt til sykehus med alvorlige skader.

POLITIADVOKAT: Børge Enoksen er ett av etterforskningsledelsens ansikter utad. Han holder kortene tett til brystet. Foto: Fredrik Varfjell / TV 2
POLITIADVOKAT: Børge Enoksen er ett av etterforskningsledelsens ansikter utad. Han holder kortene tett til brystet. Foto: Fredrik Varfjell / TV 2

Politiet mener han var alene om selve angrepet, men de har ikke fått klarhet i om han kan ha fått hjelp av andre i forkant. Onsdag sa fungerende PST-sjef, Roger Berg, til TV 2 at de mener flere var involvert.

Politiet på sin side vil ikke gå lengre enn å si at dette er en hypotese de jobber ut fra, og sier at Matapours egen forklaring i så måte er avgjørende for dem.

Politiet har også tre hovedhypoteser om motivet bak ugjerningene: Terror, hatkriminalitet eller psykiatri.

Til nå har han imidlertid nektet å forklare seg. Politiet har strukket seg langt, der de har tilbudt at avhøret kan gjennomføres uten lyd og bilde, uten at de har kommet noen vei.