Siemens godtar ikke millionbot

Siemens Business Service (SBS) bestrider fortsatt at konsernet skal ha utsatt Forsvaret for bedrageri, og vil i Oslo tingrett mandag avvise en foretaksbot fra Økokrim på 9 millioner kroner.

Saken har sin bakgrunn i at Forsvaret fra 1. oktober 2000 og ut 2005 mottok datautstyr og annet fra SBS i henhold til IKT-kontrakter for vel 1,3 milliarder kroner. Forholdet ble offentlig kjent via en varsler, og et utvalg som i etterkant ble nedsatt – Dalseide-utvalget – konkluderte med at Siemens-selskapet hadde overfakturert Forsvaret med minst 60 millioner kroner. Deretter ble SBS 10. desember 2007 ilagt et forelegg på 9 millioner kroner.

Styret i SBS sa tvert nei, og dermed har Økokrim måttet forberede en sak for Oslo tingrett. Det er ifølge domstol.no satt av 10 uker til hovedforhandlingene.

For øvrig er flere siktelser droppet i denne saken, som tidligere er blitt karakterisert som én av Norges største korrupsjonssaker.

Det gjelder blant annet selskapet Fujitsu Siemens og dets tidligere leder, Vidar Berg. Videre er tiltaler mot forsvarstopper som Jan Reksten, Arne Morten Grønningssæter, Atle Torbjørn Karlsvik og Jon-Rikter Svendsen nå droppet.

Det er i dag vanlig forretningskontakt mellom Siemens-konsernet og Forsvaret. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2