Shabana Rehman er død

Samfunnsdebattant, komiker og skribent Shabana Rehman er død.

DØD: Få personer i norsk offentlighet har provosert, rørt og inspirert mer enn Shabana Rehman. Nå er hun død, 46 år gammel. Foto: Nico Sollie / TV 2
DØD: Få personer i norsk offentlighet har provosert, rørt og inspirert mer enn Shabana Rehman. Nå er hun død, 46 år gammel. Foto: Nico Sollie / TV 2

Shabana Rehman har gått bort. Det skriver broren Shakeel Rehman på Facebook. Hun ble 46 år gammel.

– Det er med bunnløs sorg jeg må meddele at vår høytelskede uerstattelige søster, datter, tante, venn, midtpunkt, humørspreder og stolthet gikk fredfullt bort i dag tidlig.

Rehman var en standup-komiker, skribent, forfatter, dramatiker og foredragsholder. Hun fikk påvist kreft i bukspyttkjertelen i januar 2022.

– Hun har kjempet hardt og aldri gitt opp håpet. Hun ville leve videre for familien, kjærligheten og for det landet som hun elsket så enormt høyt, skriver broren.

– Men i det siste har ikke kroppen klart mer. Sykdommen avmagret henne. Alltid vært så glad i deg og stolt av deg. Dypt savnet for alltid.

Delte åpenhjertig om sykdommen

Åpen om sykdommen

Det var i april 2022 den kjente komikeren Shabana Rehman fortalte omverdenen at hun hadde fått kreft.

– Jeg trodde enten det var omgangssyke eller magesår. Spesielt magesår, siden jeg har stått i mye de siste åra. Men så var det ingen av delene. Det var bukspyttkjertelkreft med spredning, fortalte hun den gang til Se og Hør.

Komikeren har selv delt åpent om sykdomsforløpet på sin egen Instagram.

Diagnosen fikk hun i januar 2022. Ifølge Rehman selv fikk hun da beskjed fra legene om at situasjonen var svært alvorlig, og at hvis ikke behandlingen virket, ville hun ikke overleve 2022.

Bemerket seg

Rehman startet som spaltist i VG i 1996 og debuterte som standupkomiker tre år senere. Hun var spaltist i Dagbladet i sju år fra 2000 og senere i Aftenposten.

Rehman gjorde seg bemerket da hun stilte opp i Dagbladet i 2000, kun iført kroppsmaling med det norske flagget. I 2004 vakte det oppsikt da hun løftet mulla Krekar under et arrangement i Oslo.

Rehman har tidligere vunnet priser som Fritt Ord, Fredrikkeprisen og Pillarguriprisen. I august ble hun tildelt Norsk PENs Ossietzkypris 2022 for sin utøvelse av ytringsfriheten på «kreativt og oppsiktsvekkende vis» over flere tiår.

Fakta om Shabana Rehman

* Født 14. juli 1976 i Karachi i Pakistan. Hun kom til Norge året etter og vokste opp på Holmlia i Oslo.

* Døde 29. desember 2022 etter å ha blitt diagnostisert med kreft i bukspyttkjertelen i januar samme år.

* Debuterte som standupkomiker i 1999. Var skribent, programleder, samfunnsdebattant, og har skrevet flere forestillinger.

* Rehman begynte som spaltist, først i VG i 1996 og etter hvert i Dagbladet, Aftenposten og danske Dagbladet Information. De siste årene var hun spaltist i Nettavisen.

* I 2004 fikk Rehman mye oppmerksomhet for å ha løftet mulla Krekar under en debatt. Hendelsen ble anmeldt av Krekar som kroppskrenkelse, men saken ble henlagt.

* Har fått en rekke priser, deriblant Fritt Ord-prisen, og sist Ossietzkyprisen for 2022 fra Norsk PEN.

* I 2017 startet Rehman stiftelsen Født fri, som arbeidet mot negativ sosial kontroll og for likestilling. Etter en granskning besluttet Kunnskapsdepartementet å frata stiftelsen statsstøtte, men Rehman mente rapporten var full av feil. I januar 2021 erklærte stiftelsen seg konkurs, og i juni samme år tapte de klagesaken om fratatt statsstøtte.

* I 2020 ble hun utnevnt som medlem av ytringsfrihetskommisjonen.

* Deltok i sjette sesong av Farmen kjendis, som ble spilt inn våren 2021.