NY ÅLESUND: En sel koser seg i sola på Svalbard. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)
NY ÅLESUND: En sel koser seg i sola på Svalbard. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)

Selskipper får 30.000 i bot

Skipper Karl Kr. Angelsen på selskuta M/S Kvitungen har fått en bot på 30.000 kroner for krøking av levende selunger under seljakt i fjor vår.

Politiet har ikke sagt noe om straffereaksjon, men skipperen forteller til Adressa.no at han har fått beskjed fra politiet om at han vil få en bot på 30.000 kroner for krøking av levende selunger. Krøking er å kleppe dyrene med en krok for så å heise dem om bord med en lang stang.

– Opplysningene om at vi har krøket levende dyr er en påstand fra inspektøren, en påstand som ikke stemmer med virkeligheten. Det er ikke snakk om å vedta denne boten, sier Angelsen.

Tillatt under visse omstendigheter

Ifølge bestemmelsene er det tillatt å krøke dyr hvis dårlige isforhold gjør det farlig for mannskapet å jumpe ned på isen for å hente dyrene. Regelverket sier at dyrene utvilsomt skal være døde før dette skjer.

– Mener politiet at vi skal kaste dyrene på isen igjen for så å skyte dem en gang til hvis det viser seg at dyrene likevel lever? Under denne turen var dette heller ikke et tema fordi det aldri var snakk om at dyr levde da vi krøket dem, sier Angelsen.

Rettssak

Angelsen og rederiet ble for noen år siden bøtelagt for samme overtredelse, og da ble boten vedtatt fordi rederiet og kapteinen ikke ønsket medieoppstyr om saken, ifølge Angelsen.

– Men nå har denne saken fått så mye oppmerksomhet allerede, og det kan være en fordel at den blir fullt opplyst i en rettssak, sier Angelsen. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2