Seks av ti kommuner mener de får for lite penger

Seks av ti kommuner mener de får for lite penger av regjeringen til å tilby gode nok tjenester til sine innbyggere, viser undersøkelse.

Siden den rødgrønne regjeringen overtok i 2005, har kommunene fått en økning på 41 milliarder kroner i bevilgninger. Men kommunene vil ha mer, viser undersøkelsen som NorgesBarometeret har laget for Unio, hovedorganisasjonen for universitets- og høyskoleutdannede.

Halvparten av kommunene mener at de har fått mindre økonomisk handlingsrom de siste fem årene. Seks av ti mener de ikke har råd til å yte tjenester som Stortinget og regjeringen har fastsatt, for eksempel barnehage, skole og helse, skriver Dagsavisen.

– Det stemmer rimelig bra med vårt inntrykk. Du skal ikke lese mange lokalaviser før du ser at nesten hver eneste kommune har problemer med å leve opp til standardkravene innen helse og utdanning, som sykehjemsplasser, hjemmetjenesten og grunnskolen, sier Unio-leder Anders Folkestad.

Han er samtidig overrasket over at halvparten av kommunene svarer at de har fått mindre økonomisk handlingsrom de siste fem årene, samtidig som milliardbevilgningene har økt.

– Det er jammen ikke lett å gi et godt svar på dette. Selv om behovene i kommunesektoren er bortimot umettelige, har det tross alt vært en vekst i overføringene fra staten, sier Folkestad. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2