SAGT OPP: Flere eldre SAS piloter ble sagt opp i 2008. (Foto: Lien, Kyrre/SCANPIX)
SAGT OPP: Flere eldre SAS piloter ble sagt opp i 2008. (Foto: Lien, Kyrre/SCANPIX)

SAS-bot for kartellvirksomhet

Ulike konkurransetilsyn skal i møte med EU-kommisjonen neste fredag for å avgjøre hvor store bøter en rekke flyselskap skal ilegges for kartellvirksomhet, melder informasjonsbyrået Mlex.

SAS, Air France-KLM, British Airways og Emirates er blant de 26 flyselskapene som har vært etterforsket av EU-kommisjonen for prissamarbeid om flyfrakt. Etterforskningen har pågått siden februar 2006.

EU-kommisjonen er nå inne i den siste fasen og vil om kort tid avgjøre om selskapene skal bøtelegges.

Møte med konkurransetilsynene

Før avgjørelsen blir tatt, må de ha et formelt møte med konkurransetilsynene fra flyselskapenes hjemland. Der vil nivået på de eventuelle bøtene diskuteres.

Dette møtet skal avholdes på ettermiddagen fredag 22. oktober, ifølge Mlex. EU-kommisjonen vil trolig offentliggjøre sin avgjørelse en uke senere.

SAS ønsker ikke å kommentere saken før den er avgjort, men bekrefter overfor NTB at de har hørt at møtet skal være neste fredag.

Norge ikke invitert

Konkurransetilsynets i Norge opplyser at de ikke er invitert til noe møte, men opplyser at det er konkurrensverket i Sverige som trolig konsulteres angående SAS Cargo. NTB har ikke lykkes å få dette bekreftet.

Kartellvirksomheten er også blitt etterforsket i USA. 21. juli 2008 godtok SAS Cargo en bot på 52 millioner dollar for brudd på amerikanske konkurranseregler i perioden februar 2002 til og med februar 2006.

Ukjent botbeløp

I tillegg har selskapet betalt 13,93 millioner dollar, rundt 90 millioner kroner, etter et forlik med kunder som mener de har tapt penger på grunn av prissamarbeidet i USA.

Det ventes at SAS vil få en klekkelig bot også fra EU-kommisjonen. Størrelsen på boten avhenger av en rekke faktorer, inkludert hvordan kommisjonen vurderer SAS sine argumenter i saken. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2