Samferdselsdepartementet ber om ny vurdering av fjerntogene
Regjeringens omstridte milliardkjøp av nye langdistansetog fikk hard kritikk fra Funksjonshemmedes fellesorganisasjon. Nå ber regjeringen om en ny vurdering av langdistansetogene.

I februar tildelte Norske tog (NT) en kontrakt til den sveitsiske togprodusenten Stadler på åtte milliarder kroner for oppkjøpet av 17 nye langdistansetog.
Innkjøpet har skapt sterke reaksjoner etter det kom fram at togene ikke er godt nok tilpasset funksjonshemmede.
Helt konkret mangler togene trinnløs innstigning fra plattformene, slik at landets 50.000 rullestolbrukere må løftes om bord ved hjelp av heis - og være avhengig av assistanse.
Nå ber regjeringen om en ny vurdering av langdistansetogene.
– Vi har nå bedt Norske tog og Jernbanedirektoratet vurdere hvilke tilpasninger det er mulig å gjøre på fjerntogene det er inngått kontrakt om å kjøpe, sier statssekretær Cecilie Knibe Kroglund i Samferdselsdepartementet til TV 2.
– NHF og FFO skal involveres i dette arbeidet. En viktig del av oppdraget vil være å vurdere konsekvensene eventuelt tiltak vil ha for kostnader, leveransetidspunkt og andre brukergrupper, sier hun.
– Skal fortsette å være vaktbikkjer
Funksjonshemmedes fellesorganisasjon (FFO) har tidligere reagert kraftig på det omstridte kjøpet av fjerntogene. Generalsekretær i FFO, Lilly Ann Elvestad, mener nyheten er et steg i riktig retning.
– Nå skjer det endelig litt i denne saken. Det har hjulpet enormt mye at en samlet opposisjon og et samlet funkis-miljø har lagt press på ministeren.
– Vi jubler nok ikke helt ennå, men vi er glade for at det tas en ny vurdering, sier Elvestad til TV 2.
Tidligere i juni hadde Norske tog, FFO og Norges Handikapforbund et møte om hvordan fjerntogene skulle innredes og tilrettelegges for funksjonshemmede, men det tok ikke lang tid før FFO forlot møtet.
– Vi ser andre land får dette til, så hvorfor skal ikke Norge? Saken er langt ifra over. Vi skal fortsette å være vaktbikkjer. Alle skal føle seg velkommen i de nye togene.
Ønsket forklaring
Et stortingsflertall ønsket i juni forklaring fra samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) på hvorfor kjøpet av fjerntog ikke var universelt utformet.
– Det er fullstendig uholdbart å i det hele tatt tenke på å kjøpe tog som ikke er universelt utformet i 2023, sa samferdselspolitisk talsperson Mona Fagerås i SV til TV 2 tidligere i sommer.