Salget av angrepiller øker – dette bør du vite

Legene mener det er én viktig detalj ved bruken av angrepille som kvinner ikke vet om.

ANGREPILLE: Denne pillen skal forhindre graviditet etter ubeskyttet sex, men er ikke like sikker som vanlig prevensjon. Foto: Beate Oma Dahle
ANGREPILLE: Denne pillen skal forhindre graviditet etter ubeskyttet sex, men er ikke like sikker som vanlig prevensjon. Foto: Beate Oma Dahle

Salget av nødprevensjon, også kalt angrepille, øker. Etter flere år med synkende tendens, har kurven snudd.

Salgstallet er nå høyere enn på fem år, viser ferske tall fra Apotekforeningen. I 2022 ble det solgt i overkant av 112.000 pakninger på apotekene i landet.

Angrepillesalget på norske apotek de siste fem årene

2018: 109.615

2019: 106.187

2020: 102.434

2021: 106.031

2022: 112.648

Selv om økningen er marginal, er den ikke helt uproblematisk.

Lege Siri Kløkstad ved Sex og samfunn i Oslo er bekymret for at befolkningen ikke har nok kunnskap om bruken av nødprevensjon.

– Jeg er redd for at folk bare tror at man kan ta en angrepille og tenke at det er sikkert. Problemet er at det ikke er virkeligheten, sier Kløkstad.

Hun mener det er bra at kvinner tar ansvar for fertiliteten sin når man ikke ønsker å bli gravid, men stiller spørsmål ved årsaken til økningen i salget.

BEKYMRET: Angrepille er ikke det sikreste, advarer Siri Kløkstad. Hun er mangeårig lege ved helsestasjonen Sex og samfunn i Oslo. Foto: Marte Christensen / TV 2
BEKYMRET: Angrepille er ikke det sikreste, advarer Siri Kløkstad. Hun er mangeårig lege ved helsestasjonen Sex og samfunn i Oslo. Foto: Marte Christensen / TV 2

– Hvis økningen i salg av nødprevensjon er fordi folk ikke lenger bruker prevensjon i samme grad som før, kan det være problematisk. Nødprevensjon er ikke sikker prevensjon og vil aldri kunne erstatte vanlig prevensjon.

Effekten synker

Angrepillen kommer i to ulike versjoner, hvor den ene må tas inntil fem døgn etter ubeskyttet samleie og den andre innen tre døgn.

KUN TO GANGER: Denne angrepillen bør ikke tas flere enn to ganger per syklus. Foto: Gorm Kallestad
KUN TO GANGER: Denne angrepillen bør ikke tas flere enn to ganger per syklus. Foto: Gorm Kallestad

– Begge to har absolutt best effekt hvis det tas så tidlig som mulig fordi effekten blir mindre god hvis man tar den senere, forteller overlege ved Legemiddelverket, Ingrid Aas.

Aas forteller at angrepille generelt er en relativt lite sikker metode. De anbefaler ikke at det erstatter andre og mer effektive prevensjonsmidler.

Har du en opplevelse med prevensjon du vil dele med oss, eller forslag til noe vi bør skrive om? Ta kontakt på thea.odegarden@tv2.no

Anbefalt dose

Både Aas og Kløkstad forteller at det er spesielt én ting man må vite om angrepillen:

Hovedfunksjonen er å forsinke eggløsningen. Det vil si at man må ta pillen før månedens eggløsning inntreffer.

– Hvis du tar en angrepille etter du har hatt eggløsning i syklusen din, er det for sent. Da vil den ikke ha effekt, sier Aas.

Kløkstad er redd for at folk ikke vet dette.

– Selv om man følger med på syklusen sin kan det være vanskelig å vite nøyaktig når eggløsningen vil skje.

– Nødprevensjonen må tas før hormonstigningen som skjer før eggløsning, og det er nok de færreste som vet akkurat når det vil skje, og derfor kan man ikke vite om nødprevensjonen vil virke, sier Kløkstad.

Dette må du vite om angrepillen

Legemiddelverket trekker frem flere ting folk bør være klar over, hvis man må ty til en angrepille som nødprevensjon:

  • Angrepillene Femke og EllaOne kan tas inntil fem døgn etter ubeskyttet sex, og bør ikke tas oftere enn to ganger per menstruasjonssyklus.
  • Angrepillen Norlevo kan tas inntil tre døgn etter ubeskyttet sex, og det finnes ingen begrensinger på hvor ofte man kan ta den.
  • Alle pillene kan påvirke effekten av andre hormonelle prevensjonsmidler, og man bør derfor bruke kondom de første dagene etter nødprevensjon.
  • Fordi angrepillen er relativt lite sikker, bør man ta en graviditetstest i tillegg tre uker etter ubeskyttet sex.
  • Vanlige bivirkninger er kvalme, blødningsforstyrrelser, hodepine, svimmelhet og ømme bryster.
  • Blødningsforstyrrelser forekommer og mensen/blødning kan enten utebli eller komme for tidlig.