innbrudd_1024
innbrudd_1024

Rumenere de mest aktive tyvene

I år 2000 sto rumenske statsborgere bak 60 vinningsforbrytelser i Norge. Ni år senere har antallet økt til 1.580.

Mens det de siste årene har vært polakker og litauere som har stått for det meste av vinningskriminaliteten utført av utenlandske statsborgere i Norge, har rumenske statsborgere i år fullstendig tatt over markedet, skriver Aftenposten.

Enorm økning

Tall fra Kriminalpolitisentralen (Kripos) viser at rumenerne i årets sju første måneder står for like mange vinningsforbrytelser som polakker og litauere til sammen. I 2006 var rumenere innblandet i 340 tyverier, men fra 2007 har antall saker gått kraftig opp, til rekordhøye 1.580 i år.

Ifølge Morten Hojem Ervik, sjef i seksjonen for organisert kriminalitet i Politidirektoratet, er utviklingen entydig negativ, både når det gjelder antall saker og særlig vinningssakene begått av statsborgere fra andre land.

- Vi møter store utfordringer. Ikke minst fordi denne kriminaliteten begås i raskt tempo på tvers av politidistriktene, skriver Ervik i magasinet Norsk Politi.

Bekymret

Handelsnæringen i Norge merker den økte aktiviteten, og registrerer flere tyverier fra rumenere og færre fra polakker og litauere.

HSH, som organiserer handels-og servicenæringen, får svært mange bekymringsmeldinger fra medlemsbedrifter angående vinningskriminelle gjenger fra Øst-Europa. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2