STRAFFES: Arbeidsgivere har begynt å dele ut ekstra fridager til ansatte som ikke røyker.  (Foto: BERIT ROALD  / NTB SCANPIX)
STRAFFES: Arbeidsgivere har begynt å dele ut ekstra fridager til ansatte som ikke røyker. (Foto: BERIT ROALD / NTB SCANPIX)

Røykfrie får ekstra fridager

Arbeidsgivere har begynt å dele ut ekstra fridager til ansatte som ikke røyker. Samtidig er det stadig flere bedrifter som ikke vil ansette røykere.

Stadig flere arbeidsgivere vil kun ansette røykfrie medarbeidere, skriver Vårt Land.

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap), som vil stramme inn tobakksskadeloven for å redusere antall røykere i Norge, gir sin støtte til tiltaket.

«Departementet støtter en utvikling hvor stadig flere arbeidsplasser gjøres tobakksfrie, og viser til at arbeidsgiver i stor utstrekning har mulighet til å forby tobakksbruk i betalt arbeidstid», skriver Helse- og omsorgsdepartementet i et høringsbrev.

LES OGSÅ: Legeforeningen vil ha røykeforbud i bil

Samtidig har nå arbeidsgivere begynt å snuse etter løsninger for å skape et røykfritt miljø på arbeidsplasser hvor ansatte fra før har vært røykere. Bedriften Infotjenester i Sarpsborg har innført to ekstra fridager til alle som ikke røyker, opplyser personalsjef Annika D'Alicandro til Fredriksstad Blad.

Selskapet har 115 ansatte og har funnet ut at det er mer lønnsomt med ekstra fridager til alle som ikke røyker.

– Røykepausene tar tid, og siden det ikke blir røyket innendørs lenger, går det ekstra lang tid når ansatte tar en røykepause, sier hun.

LES OGSÅ: Røykeforbud smitter over på hjemmet

Grieg Group i Bergen har med sine 500 ansatte valgt samme løsning. Der får alle røykfrie ansatte en ekstra fridag. Tilbudet ble innført for å motivere røykere til å stumpe sigaretten for godt. Det er dessuten urettferdig at røykere skal ha flere pauser enn ikke-røykere, påpeker konserndirektør Wenche Kjølås. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2