Ringes ned om giftig sopp: – Kan få alvorlige følger

Giftinformasjonen opplever en kraftig økning i sopprelaterte henvendelser. Det er særlig én ting bekymrede nordmenn bør være klar over.

SKOGEN BUGNER: Tenker du deg på sopptur i løpet av høsten? Da er det et par ting det er lurt å være klar over. Foto: Eva Frimanslund / TV 2
SKOGEN BUGNER: Tenker du deg på sopptur i løpet av høsten? Da er det et par ting det er lurt å være klar over. Foto: Eva Frimanslund / TV 2

Svært mange nordmenn er i disse dager ute og plukker spiselige delikatesser.

Samtidig som det bugner av sopp i skogen, opplever Giftinformasjonen i Folkehelseinstituttet (FHI) at stadig flere tar kontakt.

SOPPTEMBER: Fristende, men er den giftig? Stadig flere tar kontakt med Giftinformasjonen. Foto: Eva Frimanslund / TV 2
SOPPTEMBER: Fristende, men er den giftig? Stadig flere tar kontakt med Giftinformasjonen. Foto: Eva Frimanslund / TV 2

– Vi har hatt nesten 80 prosent økning i antall henvendelser til oss hittil, sammenlignet med snittet for de siste fem årene, sier seniorrådgiver Kristin Opdal Seljetun i Giftinformasjonen til TV 2.

– Hva skyldes det?

– Det er nok fordi det er et veldig godt soppår. Det er mye sopp ute i skogen og mange som er ute og plukker.

Klar oppfordring

I Norge finnes det flere tusen sopparter. Mange er ufarlige å smake på, men noen kan også føre til alvorlig forgiftning.

Seljetun sier de som tar kontakt med Giftinformasjonen er folk som kanskje ikke har vært forsiktige nok.

– Det er nok mange som er ute, kontrollerer og er veldig flinke. Så er det jo de som ringer oss som har fått i seg noe de ikke skal.

Rundt halvparten av henvendelsene kommer fra foreldre. De ringer gjerne fordi barnet deres har smakt på en sopp i skogen, hagen eller barnehagen.

SOPPFORGIFTNING: Hittil i år har flere personer enn normalt blitt innlagt på sykehus med risiko for moderat til alvorlig forgiftning etter å ha spist sopp, ifølge seniorrådgiver Kristin Opdal Seljetun i Giftinformasjonen. Foto: Sveinung Kyte / TV 2
SOPPFORGIFTNING: Hittil i år har flere personer enn normalt blitt innlagt på sykehus med risiko for moderat til alvorlig forgiftning etter å ha spist sopp, ifølge seniorrådgiver Kristin Opdal Seljetun i Giftinformasjonen. Foto: Sveinung Kyte / TV 2

– Barn smaker på sopp og spiser derfor ikke store mengder. Så det er jo ofte lite problematisk, sier Seljetun, og legger til:

– Men det er også en del voksne som ringer oss og er bekymret etter å ha spist sopp som de kanskje ikke er helt sikre på.

Hun legger til at en del av dem får symptomer fordi de har spist en sopp som er mage- og tarmirriterende. Det kan føre til kvalme, oppkast og diaré.

Dersom man er merker symptomer eller mistenker at man har fått i seg noe man ikke burde spist, har Seljetun en klar oppfordring.

– Da bør man ringe Giftinformasjonen, men vi ønsker jo heller at folk er sikre før de spiser soppen og at de kontrollerer den.

Flere innleggelser

Seniorrådgiveren ber derfor folk være oppmerksomme på de giftigste soppartene. Hun peker særlig på hvit fluesopp og spiss giftslørsopp.

– Hvit fluesopp kan jo gi leversvikt og spiss giftslørsopp gir nyresvikt. Så det er jo alvorlige følger man kan få av dem.

Så langt i år har ti personer blitt innlagt på sykehus med risiko for moderat til alvorlig forgiftning etter et uhellsinntak.

De giftigste soppene i Norge:

Hvit fluesopp (Amanita virosa)

Spiss giftslørsopp (Cortinarius rubellus)

Grønn fluesopp (Amanita phalloides)

Butt giftslørsopp (Cortinarius orellanus)

    Kastanjeparasollsopp (Lepiota castanea)

    Kilde: Helsenorge

Det er en stor økning sammenlignet med tidligere år. Vanligvis blir rundt ni personer innlagt i året, ifølge Seljetun.

– Så allerede nå før september starter, er det mange henvendelser, sier hun.

Dette må du huske på

Dersom du er blant dem som planlegger en tur i skogen for å plukke «skogens gull», har Seljetun en klar beskjed til deg.

– Sjekk soppen før du spiser den. Så er det ganske trygt.

USIKKER? – Sjekk soppen, er Kristin Opdal Seljetuns klare oppfordring. Foto: Eva Frimanslund / TV 2
USIKKER? – Sjekk soppen, er Kristin Opdal Seljetuns klare oppfordring. Foto: Eva Frimanslund / TV 2

Hun viser til nettsiden soppkontroll.no. Det er en gratis tjeneste fra Norges sopp- og nyttevekstforbund.

Når man kommer hjem med nyplukket sopp, er det i tillegg viktig å være klar over visse regler når den skal sorteres og tilberedes.

– All sopp skal varmebehandles. Det er en del som får symptomer etter å ha spist dårlig varmebehandlet sopp eller spist store soppmåltider – sopp er jo tungt fordøyelig.

Giftinformasjonen anbefaler derfor at du sjekker hver enkelt sopp og varmebehandler den godt.

Selv om «skogens gull» kan gjøre deg dårlig, understreker Seljetun én ting folk skal være klar over.

– Det er aldri farlig å ta på en sopp og slikke seg på fingrene eller spise mat etterpå. Det gjelder selv for de syv giftigste soppene i Norge.