returavtale-norge-etiopia - Returavtale inngått mellom Norge og Etiopia

Norge har undertegnet en avtale med Etiopia om retur. Avtalen åpner både for at etiopiske borgere kan få støtte til å returnere frivillig, og for tvangsretur.

– Etiopiske borgere har gjennom mange år vært en stor asylsøkergruppe i Norge, og vi er veldig glade for at vi nå har inngått en avtale som vil fremme retur til Etiopia, sier statssekretær Pål K. Lønseth i Justis- og beredskapsdepartementet.

Avtalen ble undertegnet av statssekretær Torgeir Larsen i Utenriksdepartementet og fra etiopiske side av State Minister Ambassador Berhane Gebre-Christos i Addis Abeba i Etiopia torsdag.

Det er Utenriksdepartementet og Justisdepartementet som har deltatt i forhandlingene som har pågått siden juli 2011.

Avtalen legger til rette for at etiopiske borgere kan returnere til sitt hjemland på en sikker og verdig måte. Gjennom denne avtalen vil etiopiske borgere som velger å returnere frivillig, motta et engangsbeløp ved ankomst til hjemlandet, samt få tilbud om støtte til reintegrering som legger til rette for en ny start i Etiopia. For etiopiere som ikke vil reise frivillig, åpner avtalen for tvangsretur, skriver departementet på sin nettside.

– For å legge til rette for at flest mulig velger frivillig retur, vil det gis et tidsvindu på halvannen måned, det vil si fram til 15. mars, for å søke om frivillig retur før tvangsreturer iverksettes, sier Lønseth. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2