PALMEOLJE: Freias påskeegg er blant produktene med palmeolje. Foto: Frode Sunde / TV 2
PALMEOLJE: Freias påskeegg er blant produktene med palmeolje. Foto: Frode Sunde / TV 2

Rema 1000 åpner for å selge mat med palmeolje igjen

Palmeolje kan erstatte solsikkeolje i flere matvarer som følge av Ukraina-krigen. Rema 1000 åpner for midlertidig salg av produkter med palmeolje igjen.

Dagligvarekjeden har hatt nulltoleranse for palmeolje i produktene siden 2014. Men nå er det mangel på solsikkeolje på grunn av krigen i Ukraina, verdens største eksportør av solsikkefrø.

– Dersom leverandører har behov for å benytte palmeolje, som erstatning på grunn av Ukraina-krigen, vil vi kunne vurdere et midlertidig unntak fra vår policy i en begrenset periode, sier kvalitetssjef Martina Rabsch i Rema 1000 til NRK.

Solsikkeolje er sunnere og mer miljøvennlig enn palmeolje. Matvareprodusenten Orkla er blant dem vil begynne å bruke palmeolje igjen.

Mondelez, som eier Freia, har fjernet palmeolje fra flere andre produkter, deriblant Kvikk Lunsj og Ritz.

I påskeeggene fra Freia finnes det derimot fortsatt 20 prosent palmeolje, ifølge Regnskogfondets palmeoljeguide, hvor man kan undersøke hvilke produkter som har denne oljen.

I 2017 gikk Rema 1000 ut og sa de ikke ville selge påskeeggene fra Freia i sine butikker. Sammen med Nidar lanserte butikk-kjeden istedet sjokoladeegg uten palmeolje.