TALSPERSON: Helsepolitisk talsperson i Høyre, Sveinung Stensland, vil fjerne momsfritaket for alternativ behandling. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
TALSPERSON: Helsepolitisk talsperson i Høyre, Sveinung Stensland, vil fjerne momsfritaket for alternativ behandling. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Vidar Ruud

Regjeringen vil fjerne momsfritaket for alternativ behandling

Alternativ behandling bør ilegges merverdiavgift på lik linje med andre varer og tjenester, mener regjeringen. Nå sendes forslaget på høring.

– Det er ingen grunn til at udokumenterte behandlinger skal få merverdiavgiftsfritak. Det bidrar til å gi inntrykk av at dette er behandling som er godkjent og dokumentert, sier Høyres helsepolitiske talsperson Sveinung Stensland til NTB.

Forslaget sendes på høring mandag, og en lovendring vil fremmes i forbindelse med neste års statsbudsjett. En endring vil eventuelt tre i kraft fra 1. januar 2021.

Regjeringen vil fjerne koblingen mellom registrering i det frivillige registeret for utøvere av alternativ behandling og avgiftsunntak.

– Fra nå av vil bare avgiftsfritak gjelde helsetjenester utført av autorisert helsepersonell. Alternative utøvere er ikke det, og det de driver med er ikke dokumentert, sier Stensland.

Høyre-politikeren varsler at dette er begynnelsen på en større opprydding i alternativ-bransjen.

– Det kommer mer før jeg gir meg. Denne bransjen har litt for lenge fått operere under samme betingelser som ordinære helsetjenester, sier han.

Det foreslås imidlertid ikke avgiftsplikt når alternativ behandling inngår som en integrert og sammenhengende del av helsehjelp som ytes av autorisert helsepersonell uten særskilt vederlag, og hvor helsehjelpen finansieres helt eller delvis av det offentlige.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2