KRITISK: Høyre-nestlederen mener det spøker for trepartssamarbeidet. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB
KRITISK: Høyre-nestlederen mener det spøker for trepartssamarbeidet. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB
Høyre mener LO får for mye makt:

– Regjeringen forstår ikke problemet

Fagforeninger mener regjeringen favoriserer LO. Nå får de støtte fra Høyre, som mener arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap) må på banen.

– Det er veldig alvorlig når deler av arbeidstakersiden opplever seg som skjøvet på gangen fordi LO tar all plassen, sier nestleder i Høyre, Henrik Asheim, til TV 2.

Fredag gikk arbeidstakerorganisasjonene YS og Unio hardt ut i NRK, og kritiserte regjeringen for å overse dem, og favorisere LO.

Vil ha statsråden på banen

Nå krever Asheim at arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) svarer på kritikken, og viser at hun tar saken på alvor.

– Når store arbeidstakerorganisasjoner sier de føler seg dårligere behandlet enn de ble under vår regjering [Solberg-regjeringen, journ.anm], bør arbeidsministeren engasjere seg i det, sier Asheim.

– Det største problemet

Høyre-nestlederen mener det spøker for trepartssamarbeidet: Den norske modellen der arbeidstakerorganisasjoner utformer arbeidslivspolitikk sammen med arbeidsgiverne og regjeringen.

– At regjeringen ikke forstår problemet, at regjeringen ikke ser at flertallet av de fagorganiserte nå ikke blir hørt på samme måten og varsler om det – og at statsministeren bare avviser det som et problem, er nesten det største problemet, sier Asheim.

Mjøs Persen mener på sin side at regjeringen har styrket det organiserte arbeidslivet.

– Allerede etter ett år med regjeringsmakt har vi flyttet makt til arbeidstakere. Arbeidsfolk har fått pensjon fra første krone, fagforeningsfradraget er doblet og vi har styrket retten til hele, faste stillinger, sier Mjøs Persen.

Krever å bli tatt på alvor

YS og Unio sier de opplever å først få høre om beslutninger, etter at de er fattet av regjeringen og LO.

Unio organiserer nesten 400.000 medlemmer med høyere utdanning, hovedsakelig i offentlig sektor som lærere, sykepleiere, politifolk og forskere.

– Når regjeringen velger først å kun avholde møter med NHO og LO om for eksempel strømstøtte, går man glipp av viktige perspektiver sett fra offentlig sektor, sier Unio-lederen.

Hun viser blant annet til at også helsesektoren og utdanningssektoren merker den kraftige økningen i strømprisen.

ØNSKER BEDRE KONTAKT: Unio-leder Ragnhild Lied opplever at mye er opp og avgjort før de blir invitert inn i prosesser. Foto: Vegard Grøtt / NTB
ØNSKER BEDRE KONTAKT: Unio-leder Ragnhild Lied opplever at mye er opp og avgjort før de blir invitert inn i prosesser. Foto: Vegard Grøtt / NTB

– Når regjeringen bruker milliarder av offentlig kroner på strømstøtte og støtte til energieffektivisering til bedriftene som er vel og bra, må regjeringen også ta ansvar for å kompensere økte strømutgifter og støtte til energieffektivisering i den virksomheten den har direkte ansvar for, nemlig offentlig sektor, mener Lied.

Ifølge YS-leder Hans-Erik Skjæggerud startet forringingen av samarbeidet allerede i fjor vinter, da Støre-regjeringen jobbet med lønnsstøtteordningen.

– Der ble det gjennomført møter med LO, NHO og næringsdepartementet, hvor vi krevde å få være med. Da vi etter dette ble invitert til møte, opplevde vi at de hadde hatt et formøte med LO, NHO og Virke, sier Skjæggerud og legger til:

Et flertall av norske arbeidstakere er organisert utenfor LO. De fortjener også bli tatt på alvor.

Mjøs Persen sier YS er en viktig samarbeidspartner for regjeringen.

– Vi lytter til YS sine viktig innspill for hvordan vi kan styrke arbeidstakeres rettigheter i Norge. Senest i forrige uke ble vi enige om en forlenget og forsterket avtale for et inkluderende arbeidsliv, sier statsråden.

– Lytter mer til LO

– Det er nok riktig at regjeringen lytter mer til LO enn til de andre arbeidstakerorganisasjonene, sier LO-nestleder Steinar Krogstad til TV 2.

Han mener at arbeidstakerorganisasjonens størrelse og bredde taler til deres fordel.

– LO er ikke bare den største arbeidstakerorganisasjonen, med nesten en million medlemmer. LO er også den mest representative, med medlemmer i alle bransjer og sektorer i norsk arbeidsliv, sier han.

Han mener samtidig at trepartssamarbeidet, der også Unio og YS deltar fra arbeidstakersiden, har de samme møtepunktene og institusjonene nå som under Erna Solberg.

– Det er ingen forskjell. Så sent som på mandag var YS-leder Skjæggerud i departementet og signerte en forlengelse av IA-avtalen, sammen med meg, sier LO-nestlederen.

HAR MAKT: LO-nestleder Steinar Krogstad sier det ikke er tvil om at samarbeidet mellom LO og Ap gir LO stor makt. Foto: Vidar Ruud / NTB
HAR MAKT: LO-nestleder Steinar Krogstad sier det ikke er tvil om at samarbeidet mellom LO og Ap gir LO stor makt. Foto: Vidar Ruud / NTB

Til NRK svarte statsminister Jonas Gahr Støre dette på beskyldningen om at regjeringen favoriserer LO:

– Det er ikke riktig. Vi ønsker å lytte til alle organisasjoner i arbeidslivet. Vi heier på alle som velger å organisere seg, enten det er bedrifter eller arbeidsfolk. Vi lytter også til YS, og det har vi tenkt å fortsette med, sier Støre.