GIR MER STØTTE: Anette Trettebergstuen lover forlenget strømstøtte til idretten. Her med idrettspresident Berit Kjøll. Foto: Erik Monrad-Hansen / TV 2
GIR MER STØTTE: Anette Trettebergstuen lover forlenget strømstøtte til idretten. Her med idrettspresident Berit Kjøll. Foto: Erik Monrad-Hansen / TV 2

Regjeringen forlenger strømstøtten i ett år

Høye strømpriser skaper økte utgifter. Nå går regjeringen inn for forlenget strømstøtte til både idretten og husholdninger.

Strømprisene har vært uvanlig høye siden høsten 2021. Kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) lover forlenget støtte til frivilligheten.

– Nå sikrer vi frivilligheten forutsigbarhet ved å forlenge strømstøtteordningen ett helt år til, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.

Dermed forlenges den eksisterende ordningen hvor staten dekker 80 prosent av strømkostnadene over 70 øre per kWt. Dette beregnes ut fra den gjennomsnittlige månedsprisen på strøm.

Vil sikre normal aktivitet

Trettebergstuen mener en strømstøtte er viktig for både folkehelsa og nærmiljøet.

– Det er viktig at vi bidrar til normal aktivitet rundt om i landet og at ikke høye strømpriser fører til økte deltakeravgifter eller redusert aktivitet, sier statsråden.

Frivillige lag i kommuner som hadde en gjennomsnittlig strømpris på over 70 øre per kWt kan søke på tilskuddsordningen.

Strømstøtte for husholdninger

I tillegg går regjeringen inn for å forlenge strømstøtten for husholdninger ut mars 2023.

Det varsler regjeringen torsdag.

– Vi har bestemt oss for å videreføre den ordningen som gjelder nå, til å gjelde ut mars neste år. Det er for å gi folk trygghet for at de får en avlastning for de ekstremt høye strømprisene, sier olje- og energiminister Terje Lien Aasland (Ap) til NTB.

MER STØTTE: Olje- og energiminister Terje Aasland forlenger strømstøtten til husholdningene. Foto: Torstein Bøe
MER STØTTE: Olje- og energiminister Terje Aasland forlenger strømstøtten til husholdningene. Foto: Torstein Bøe

Aasland sier til TV 2 at det er usikkert hvor mye dette vil koste staten.

– Hvis det blir vedvarende høye priser kan det være snakk om rundt tjue milliarder.

Støtteordningen skal ha samme økonomiske rammer som i dag.

Aasland sier at regjeringen nå også ser på andre ordninger som kan redusere kostnader i husholdningene.

– Vi ser på om vi kan finne varige løsninger så man har mer forutsigbarhet og trygghet knyttet til strømkostnadene.

Han sier imidlertid at regjeringen må komme tilbake til hva en slik ordning vil innebære.

SV vil forhandle

Forslaget sendes nå ut på høring. Etter høringen vil saken bli lagt fram for Stortinget. Målet er å få banket forlengelsen igjennom i tide til fakturaen for april, som kommer ut til kundene i mai.

SV varsler forhandlinger.

– SV vil ha på plass en forsterket strømstøtte, som i langt større grad hjelper de som sliter mest med de skyhøye strømprisene. Derfor må regjeringen raskt komme til Stortinget, så vi kan ha på plass en ny støtte fra 1. april, sier stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV).

SV er regjeringspartienes foretrukne samarbeidspartner i budsjettsaker i Stortinget.

Rødt mener det er bra at regjeringen forlenger støtten, men sier folk fortsatt betaler for mye. Energipolitisk talsperson i Rødt Sofie Marhaug mener en makspris bør settes til 35 øre kilowattimen.

– Det vil si tre ganger så mye det koster å produsere kraften. En makspris gir folk den forutsigbarheten og tryggheten de trenger. Alt blir dyrere nå, mens kraftbransjen håver inn.