UTGIVELSE: 49-åringen forteller i boken 'Frihetens øyeblikk' om løsrivelsen fra både ektemannen og foreldrene. Bildet er et utsnitt fra boka. Foto: J.M. Stenersen forlag
UTGIVELSE: 49-åringen forteller i boken "Frihetens øyeblikk" om løsrivelsen fra både ektemannen og foreldrene. Bildet er et utsnitt fra boka. Foto: J.M. Stenersen forlag

Rajas søster gir ut bok

Storesøsteren til Abid Raja går i brorens fotspor og gir ut boka «Frihetens øyeblikk».

Boka utgis tirsdag, skriver VG. Den er skrevet av VG-journalisten Håkon F. Høydal.

I boka forteller Abida Raja, som er under politibeskyttelse, blant annet om hvordan hun forlot ektemannen.

49-åringen ønsker å fortelle om løsrivelsen fra både ektemannen og foreldrene, og forsøket på å skape et eget liv med fire barn, opplyser J.M. Stenersens forlag til NTB.

Seks år

Lillebror, tidligere kulturminister Abid Raja (V), utga boka «Min skyld» i 2021. Boka er hittil trykket opp i 100.000 eksemplarer og var den mestselgende boka her i landet i fjor.

Boka til Abida Raja ble startet på for seks år siden.

Forlegger Cathrine Sandnes understreker overfor TV 2 at boka hennes ikke har blitt til i kjølvannet av storebrorens bok som ble utgitt i fjor.

På grunn av politiets vurdering er det først kort tid før utgivelsen at forlaget har hatt mulighet til å informere om boka. Abida Rajas eksmann, far og storebror ble orientert om utgivelsen først søndag.

– Utrolig modig

Venstre-politikeren Raja skriver i en uttalelse på Facebook mandag at storesøsteren er modig.

«Utrolig modig av min storesøster Abida å gi ut bok om det hun har vært igjennom. Om vold, undertrykkelse, negativ sosial kontroll, et liv i krise og mye mye mer. Det blir tøft, også for henne, men hun står ikke alene, hun har også min fulle støtte.»

MODIG: Abid Raja beskriver søsteren som modig. Foto: Alf Simensen / TV 2
MODIG: Abid Raja beskriver søsteren som modig. Foto: Alf Simensen / TV 2

Forlegger Sandnes sier boka følger Raja fra hun blir født på Nesodden til hun blir giftet bort, kampen om skilsmisse og fram til i dag.

– Dette er fortellingen om en kvinne som er født i Norge, har norsk statsborgerskap, men har levd i en streng pakistansk familie som har formet livet hennes sterkt. Hun har ikke hatt tilgang på friheten vi tror norske kvinner har, sier Sandnes.

Sandnes sier at boken forteller om utfordringer og kamper hun må stå i som mange trolig ikke er klar over.

– Dette er heller ikke et avsluttet kapittel. Det foregår fortsatt i dag i enkelte tilfeller. Nøyaktig hvor stort samfunnsproblem det er, vet vi ikke. Dette er et underbelyst tema og lite forsket på, sier hun.

NY BOK: Tirsdag gis boken til Abida Raja ut. Foto: J.M. Stenersen forlag
NY BOK: Tirsdag gis boken til Abida Raja ut. Foto: J.M. Stenersen forlag

Mer innhold fra TV 2