Psykolog: – Som å være sinnaredd hele tiden

Psykolog Dagfinn Winje forklarte i retten onsdag hvordan traumene etter terroraksjonene gjennomsyrer hverdagen til ofrene og de etterlatte.

– Når jordbærsyltetøy ikke lenger er det beste du vet fordi det minner om blod og koagulering, sier det noe om minnene man tar med seg videre, sa Winje i terrorrettssaken onsdag.

Winje forklarte retten hvordan personer påvirkes av posttraumatisk stresslidelse. Problemer med konsentrasjon og hukommelse er vanlig, og mange sliter med å takle skole og jobb.

– Det handler om en kraftig økt spenningstilstand i kroppen som ikke går ned. Man er sinnaredd hele tiden, forklarte Winje.

Mange ulike ting forsterker denne økte spenningsfølelsen. Mange invaderes av tanker og bilder.

– Sengetiden blir noe man frykter, istedenfor et tilbud om hvile og avslapning. Det er ikke lenger godt når noen vil legge seg inntil deg. Vi har jo hørt historier fra Utøya om personer som har ligget over og under døde. Det er klart det gir effekter, fortalte psykologen.

Psykiater Are Holen gikk gjennom hvordan etterlatte påvirkes når de mister en av sine kjære under traumatiske omstendigheter. Et slikt tap kommer man aldri over, påpekte han, men sa at sorgreaksjonen vanligvis varer ett til to år.

– Når det er omstendigheter som i denne saken, med mye oppmerksomhet i mediene og en rettssak, kan det å forsone seg med det inntrufne ta lengre tid, sa han. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2