Psykolog: – Lettere å håndtere hvis man har prøvd å gjøre noe

De som klarte å ta kontroll over situasjonen på Utøya og i regjeringskvartalet, har lettere for å takle tiden etterpå, sa psykologer som vitnet i retten onsdag.

Psykiater og psykolog Are Holen og psykolog Dagfinn Winje er oppnevnt av bistandsadvokatene for å vurdere de psykiske konsekvensene for de etterlatte og overlevende. Foruten de rent fysiske belastningene, er kontrollerbarhet sentralt for etterarbeidet, forklarte de.

– Om en person har kontroll i faresituasjonen, blir reaksjonen mindre. Også de som klarer å påvirke situasjonen i en liten grad, får det litt bedre. Og i denne saken har vi hørt mye om hvordan ofrene på Utøya har tatt vare på hverandre under skytingen på Utøya. Det spiller en veldig stor rolle at man føler man har prøvd å ta kontroll i en så overveldende situasjon, sa Winje.

Han framholdt at reaksjonene går i motsatt retning dersom selve hendelsen, eller i hvert fall omfanget av den, kunne vært forhindret.

– Dette kan både være innsatsmannskaper på stedet og samfunnsaktører som politikere og pressen, sa Winje.

Hendelsens forutsigbarhet spiller også inn, framholdt de.

– Pårørende og etterlatte kan gå i ettertid og tenke etter om det var farlig å sende barna til Utøya, om det var farlig å jobbe i regjeringskvartalet og hvilken risiko man må regne med når man jobber i statsapparatet, sa Winje. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2