Psykolog i terrorsaken: Erstatningen er viktig

Psykiater og psykolog Are Holen som onsdag vitnet i rettssaken mot Breivik, mener oppreisning til de berørte i terrorsaken er viktig av flere grunner.

– Breivik har ødelagt mye, ikke bare bygninger, men også mange menneskers liv og skjebner, sier Holen til NTB og legger til at erstatning ikke bare er viktig materielt sett, men også som en erkjennelse av lidelsen de berørte er blitt påført.

I Norge er det staten som utbetaler erstatningen. Holen påpeker at en diskusjon om hvorvidt det er riktig eller ikke, vil være politisk.

– Men da er man sikret at alle får, og det er ikke overlatt til tilfeldighetene, sier han.

Holen, som gikk gjennom hvordan man påvirkes av å miste en av sine kjære under traumatiske omstendigheter, understreker at gjennomgangen i tingretten ikke har som hensikt å virke lindrende. Likevel, mener han, kan dette være en av virkningene.

De siste ukene er det spørsmålet om Breiviks tilregnelighet som har dominert mens ofrene og de berørte har kommet i bakgrunnen. Det synes Holen er naturlig.

– Mannen skal ha en dom, og den må være riktig i samsvar med jussen. Jeg skjønner utålmodigheten og irritasjonen til de berørte, men i den store helheten er dette viktig. Retten kunne ha kjørt en tøffere sak, men de har tillat mye som hjelper på forsoningen, synes psykiateren. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2