Psykiaterne så ingen psykose etter massakren

Psykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas så ikke tegn til psykose hos Anders Behring Breivik da de studerte opptakene av avhørene gjort på Utøya i timene etter massakren.

Avhøret i informasjonsbygningen pågikk i seks-sju timer kvelden og natten 22. juli. Dette har vært viktig informasjon for psykiaterne i deres vurdering av om Breivik var psykotisk på gjerningstidspunktet. Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen spurte psykiaterne hva de så etter.

– Vi lyttet etter om framstillingen var preget av tankekaos og tankeavbrudd. Vi lyttet etter om han kan konsentrere seg og følge progresjonen i samtalen. Og vi lyttet etter innholdet, hvordan han forklarer seg, svarte Aspaas.

De to var slått av hvor hverdagslig samtalen forløp, med tanke på det som nettopp hadde skjedd på øya. De fant det også eiendommelig hvordan Breivik tok opp Knights Templar-nettverket og politiske temaer. Men de fant ikke at dette bar preg av psykotiske trekk eller at Breivik led av vrangforestillinger.

Tørrissen og Aspaas bemerket at Breivik hadde mye på hjertet og at han snakket lenge og detaljert i avhørene. Men det i seg selv peker ikke i noen sykdomsretning.

– Da måtte det vært mer av det, at det går i sprang, dårlige sammenhenger og slikt, sa Aspaas.

Larsen viste til at psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby mener Breivik utviklet paranoid schizofreni fra 2006. Hun lurte på om en person kan gå ubehandlet i mange år uten at det oppdages.

– Det vil være svært utenom det vanlige. For meg er det lite sannsynlig, svarte Tørrissen. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2