PST: Mener å ha spionsiktedes russiske identitet

PST mener José Assis Giammaria egentlig er russeren Mikhail Valerjevitsj Mikusjin. Ifølge Bellingcat kan han knyttes til russisk etterretning.

SIKTET: Politiet mener dette er russiske Mikhail Valerjevitsj Mikusjin og ikke brasilianske José Assis Giammaria, som han hevder selv. Foto: Privat
SIKTET: Politiet mener dette er russiske Mikhail Valerjevitsj Mikusjin og ikke brasilianske José Assis Giammaria, som han hevder selv. Foto: Privat

Mandag ble den spionsiktede mannen pågrepet i Tromsø. Han har oppholdt seg i Norge som José Assis Giammaria og hadde brasiliansk pass.

Mannen mistenkes å ha vært i Norge under falsk identitet som brasiliansk forsker, og at han i stedet jobber for russiske myndigheter. PST mener mannen har bygd seg opp en identitet som vanlig borger, mens han i det stille jobber for utenlandsk etterretning.

PST mener å ha den spionsiktede russerens identitet: Mikhail Valerjevitsj Mikusjin. Han nekter straffskyld.

FORSKER: I 2021 kom José Assis Giammaria, eller Mikhail Valerjevitsj Mikusjin som PST mener han egentlig er, som gjesteforsker ved Universitetet i Tromsø. Foto: Center For Peace Studies (UiT)
FORSKER: I 2021 kom José Assis Giammaria, eller Mikhail Valerjevitsj Mikusjin som PST mener han egentlig er, som gjesteforsker ved Universitetet i Tromsø. Foto: Center For Peace Studies (UiT)

Christo Grozev i den anerkjente granskningsgruppa Bellingcat sier at identiteten som er knyttet til den spionsiktede mannen i Norge, tilhører en oberst i Russlands etterretningstjeneste GRU.

Han publiserer dokumentasjon som viser hvordan Mikusjin kan knyttes til adressen til internatet som brukes av den russiske militære etterretningstjenesten GRU.

«Godt jobba, Norge. Dere har klart å ta en oberst fra GRU», skriver Grozev.

VG skriver at de i samarbeid med Bellingcat har sett informasjon som knytter Mikhail Valerijevitsj Mikusjin (44) til etterretningstjenesten GRU.

GRU er blant annet anklaget for å stå bak drap, giftforsøk og hackerangrep i andre land.

Vil avgi forklaring

Fredag ble mannen varetektsfengslet. Han er siktet for å ha brutt straffelovens paragraf 121, som handler om spionasje mot statshemmeligheter.

Siktelsen mot gjesteforskeren som ble pågrepet i Tromsø, er høyst foreløpig, opplyste politiadvokat Thomas Blom på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

Gjesteforskeren nekter straffskyld.

Neste uke vil den spionsiktede mannen bli avhørt.

– Han har stilt seg positiv til å avgi forklaring, sier Blom.

Siktede samtykket fredag til varetektsfengsling.

– Vi har hatt et møte, og han samtykker til fengsling i en fire ukers periode. Han har forståelse for at PST må ta en runde for å finne ut av ting, sier hans forsvarer, advokat Marijana Lozic, til NTB.

Fengslingen innebærer isolasjon de første to ukene og brev- og besøksforbud for hele fengslingsperioden.

Politiet har ikke vært i kontakt med russiske myndigheter om siktelsen.

– Foreløpig har jeg ikke hørt noe fra russiske myndigheter. Han fastholder at han er brasiliansk, sier Blom.

– Ikke brasiliansk

Politiet mener å vite identiteten til gjesteforskeren ved Universitetet i Tromsø.

– Vi mener det er av høy grad av sannsynlighet for at han ikke har identiteten har den han utgir seg å være, sier Blom.

– Når ble dere sikre på hans identitet?

– Vi er ikke helt sikre, men det er en sannsynlighetsovervekt om at han ikke er brasilianer, sier Blom.

Blom sier at de har mange beslag å gå gjennom i saken. Han sier det gjelder «en bråte med digitale enheter».

Politiet har beslaglagt et pass, som er brasiliansk.

Enveis-billett ut av Norge

44-åringen deltok tidligere i høst på en konferanse i Vilnius sammen med en kollega ved UiT. Temaet på konferansen var treningsprogram mot hybride trusler, og hva man gjør dersom gassrørledninger blir sprengt eller hele strømnettet blir lammet, skriver NTB.

Mannen ble pågrepet mandag. Tirsdag hadde han en enveisbillett ut av Norge.

PST sier de har «avmålt optimisme» om hvorvidt paragrafen er dekkende i denne saken og peker på at paragrafen han er siktet for og dagens rettspraksis ikke nødvendigvis er tilpasset forholdene i denne saken.

– Dette er et løp som ikke nødvendigvis vil nå i mål, og det skyldes jo at dersom en illegalist gjør det de er opplært til, så skal ikke vi finne så mye, sier politiadvokat Thomas Blom i PST på spørsmål fra NTB om veien videre i spionsaken.