Åstedsundersøkelser i Hyttegata dagen etter at fem ble drept på Kongsberg. Foto: Frode Sunde / TV 2
Åstedsundersøkelser i Hyttegata dagen etter at fem ble drept på Kongsberg. Foto: Frode Sunde / TV 2

PST: – Hendelsen i Kongsberg fremstår som en terrorhandling

PST mener hendelsen på Kongsberg ikke endrer det nasjonale trusselbildet.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) opplyser at onsdagens hendelser i Kongsberg fremstår som en terrorhandling, og bistår Sørøst politidistrikt med relevant informasjon i etterforskningen.

Flagg på halv stang i Kongsberg torsdag. Foto: Martin Leigland / TV 2
Flagg på halv stang i Kongsberg torsdag. Foto: Martin Leigland / TV 2

– Hendelsene i Kongsberg fremstår på nåværende tidspunkt som en terrorhandling, men etterforskningen, som ledes av Sørøst politidistrikt, vil avklare nærmere hva hendelsene var motivert av. Trusselnivået i Norge vurderes fremdeles som moderat, skriver PST i en pressemelding.

– Kjent for PST

Politiet har pågrepet og siktet Espen Andersen Bråthen (37) for drapene i Kongsberg.

Den pågrepne mannen i Kongsberg er en konvertitt til islam. Politiet har fått flere bekymringsmeldinger om mannen, den siste i 2020.

– Politiet har tidligere vært i kontakt med mannen, herunder at det har vært bekymring knyttet til radikalisering. Vi har ikke registrert meldinger på mannen i 2021, sa politimester Ole Bredrup Sæverud i Sørøst politidistrikt på en pressekonferanse.

Ifølge Nettavisen ble politiet varslet da mannen la ut to videoer på Youtube, der han kom med trusler. Ifølge den nære vennen som varslet, har Bråthen i årevis slitt med psykiske problemer.

– Hei. Jeg er en budbringer. Jeg kommer med en advarsel. Er det virkelig det her det det dere vil? Og til alle som har lyst til å gjøre opp for seg selv, så er tiden inne. Bær vitne til at jeg er muslim, sa Bråthen i videoen.

Styrelederen i Kongsbergs eneste moské sier til TV 2 at de fikk besøk av den siktede for noen år tilbake.

– Han var innom her og gjorde inntrykk på oss. Praten hans var usammenhengende. Han sa at han hadde fått beskjed fra oven om å formidle et budskap til hele verden. Jeg sa at Kongsberg ikke er stedet å gjøre det, sier styreleder Oussama Tlili.

PST bekrefter at de er kjent med mannen.

– Siktede i saken er kjent for PST fra tidligere, uten at PST kan gi ytterligere detaljer om ham. Dette er opplysninger som PST bidrar med til Sørøst politidistrikt, opplyser PST.

Endrer ikke det nasjonale trusselbildet

Hendelsene onsdag endrer ikke det nasjonale trusselbildet, opplyser tjenesten.

PST-bygget i Oslo. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2
PST-bygget i Oslo. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

Trusselnivået i Norge vurderes fremdeles som moderat.

Det vurderes fremdeles som mulig at ekstreme islamister og høyreekstreme vil forsøke å gjennomføre terrorangrep i Norge.

– PST vurderer at det mest sannsynlige scenarioet ved et ekstremt islamistisk terrorangrep i Norge er angrep utført av én eller få gjerningspersoner med enkle våpentyper, mot mål med få eller ingen sikringstiltak. Angrep mot tilfeldige personer på offentlige steder er et gjentakende modus operandi blant ekstreme islamister som utfører terror i Vesten, skriver PST.