Prinsesse Märtha Louise tar et åpent oppgjør med rasisme

I et innlegg på Instagram tar Märtha Louise et oppgjør med rasisme, og forteller at hun og Durek Verrett har mottatt drapstrusler for forholdet.

OPPGJØR: På Instagram natt til fredag skriver prinsessen langt om hvordan øynene hennes er åpnet om rasismens virkelige vesen etter at hun ble kjæreste med Durek Verrett. Foto: Rune Stoltz Bertinussen/NTB Scanpix
OPPGJØR: På Instagram natt til fredag skriver prinsessen langt om hvordan øynene hennes er åpnet om rasismens virkelige vesen etter at hun ble kjæreste med Durek Verrett. Foto: Rune Stoltz Bertinussen/NTB Scanpix

Etter at hun innledet et forhold til den omstridte sjamanen har prinsesse Märtha møtt mange reaksjoner. I et langt innlegg på Instagram natt til fredag skriver hun om hvordan forholdet har gitt henne innsikt i hvordan hun bevisst og ubevisst har opptrådt overfor svarte mennesker.

– Å være hans kjæreste har gitt meg et krasjkurs i hvordan hvit undertrykkelse utspiller seg, innleder Märtha.

– Jeg er ikke stolt

Hun skriver at hun har tatt sine egne rettigheter som en selvfølge, og aldri satt seg grundig inn i hva rasisme egentlig er fordi hun var komfortabel med tingenes tilstand.

– Jeg er ikke stolt av dette, men innser at jeg må vokse for å forstå denne dype problematikken. Jeg, som en hvit person, må kurse meg selv og gå fra å være en person som er mot rasisme til å bli en antirasist, skriver hun.

Det var VG som omtalte prinsessens innlegg først natt til torsdag. Märtha Louise skriver at hun nå opplever rasisme på en annen måte nå enn den åpne diskrimineringen hun tidligere tenkte det var.

Drapstrusler

– Rasismen ligger i detaljene (som jeg ikke ante eksisterte). Det er hvordan folk trekker seg unna Durek. Hvordan venner antar at han lyver om alt, fortsetter hun.

Hun avslører videre at paret har mottatt drapstrusler for forholdet.

– Vi har begge mottatt drapstrusler for å være sammen og har ukentlig blitt fortalt at vi håner våre landsmenn og familier ved å velge hverandre, skriver Märtha.

Märtha trekker frem en rekke eksempler på rasisme rettet mot Verrett, deriblant pressens dekning av kjæresten.

– Pressen fremstiller ham som en løgner, voldelig og en trussel for meg og min familie ... DET ER RASISME!, skriver Märta.