Politivolden: – Rystende

Flere politikere vil nå vurdere kamera på politiets kropp.

Den brutale videoen av politivolden mot Kevin Simensen (26) har fått stor oppmerksomhet.

Overvåkningsvideoen viser at en politimann i 30-årene utsetter Simensen for gjentatte kraftfulle slag utenfor en bensinstasjon på Kongsberg i oktober.

Arbeiderpartiets justispolitiske talsperson, Maria Aasen-Svendsrud, mener slike hendelser kan svekke tilliten til politiet.

– Bildene er rystende. Jeg vil ikke kommentere den aktuelle saken og hendelsesforløpet, og vi må huske på at det er svært sjelden vi opplever voldsbruk i norsk politi, sier hun til TV 2.

– Uakseptabelt

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) sier til TV 2 via en pressevakt at hun ikke kan uttale seg om den konkrete saken.

– Påtalemyndigheten og domstolene er uavhengige, og som justis- og beredskapsminister kan jeg ikke trekke egne konklusjoner. Det er bra at vi har et solid system for å etterforske og kontrollere hvordan politiet bruker makt. Helt generelt vil jeg si at unødvendig maktbruk fra politiets side er uakseptabelt.

LAGT I BAKKEN: Kevin Simensen ble lagt i bakken og utsatt for flere slag med knyttet neve av en politibetjent. Foto: Skjermpump
LAGT I BAKKEN: Kevin Simensen ble lagt i bakken og utsatt for flere slag med knyttet neve av en politibetjent. Foto: Skjermpump

Kroppskamera

Overvåkningsbildene avslører også at politiet med tvang slettet videopptak vennegjengen gjorde på stedet.

– Han ene tok telefonen til Marius og låste den opp ved å holde den til ansiktet hans. Han sørget for å slette det som lå i «nylig slettet-mappa» også, sier Simensen.

Aasen-Svendsrud mener også at voldsepisoden aktualiserer spørsmålet om norsk politi skal utstyres med kamera på kroppen.

– Norsk politi nyter stor tillit, og dersom politiet kan vise sine egne bilder fra en episode, kan det også være en trygghet for politiet selv, også.

– Langt bedre

Høyres Sveinung Stensland sier de er avventende i spørsmålet om kamera på kroppen for politiet.

– Videoen gjør sterkt inntrykk. Jeg ble lei meg da jeg fikk se bildene. Jeg hadde ikke trodd at jeg noen gang skulle får se slike bilder fra Norge. Heldigvis fungerer systemet. Saken etterforskes nå, og den involverte er ikke i tjeneste.

Kevin Simensen skal ifølge kompisen ha sagt gjentatte ganger at han ikke fikk puste. Foto: Skjermdump
Kevin Simensen skal ifølge kompisen ha sagt gjentatte ganger at han ikke fikk puste. Foto: Skjermdump

Han vil ikke kommentere det konkrete hendelsesforløpet, da saken er under etterforskning. Det samme sier Per-Willy Amundsen (Frp), som tydelig ønsker at politiet skal bære kamera på kropp.

– Mange episoder der politiet er involvert blir filmet av tilskuere, men vi har aldri noen garanti for at slike bilder, som gjerne legges ut på nettet viser den hele og fulle sannheten, sier Amundsen til TV 2.

– Med kroppskamera kan politifolk få dokumentert hendelsen fra sitt ståsted og på den måten også bidra til å trygge både politifolkenes og publikums rettssikkerhet. Kroppskamera er en langt bedre løsning enn de kvitteringene politiet i Oslo nå skriver ut etter å ha stoppet folk på gaten, sier Amundsen til TV 2.

KAMERA: Frps Per-Willy Amundsen vil ha kroppskamera på politiet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
KAMERA: Frps Per-Willy Amundsen vil ha kroppskamera på politiet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Andreas Sjalg Unneland, justispolitisk talsperson i SV, mener saken aktualiserer en debatt om kroppskamera.

– Dette aktualiserer en debatt om kroppskamera på politiet. Det er skremmende å tenke på hvordan denne saken ville blitt behandlet dersom det ikke fantes videobevis, sier Unneland til TV 2.

– Krever svar

– Dette her gir gufne assosiasjoner grove politiovergrepssaker fra USA. Sånne her hendelser skal vi aldri se i Norge, sier han.

Unneland mener at nordmenn den siste tiden er «nærmest månedlig» blir vist eksempler som svekker tilliten til politiet.

– Det er alvorlig. Her må justisministeren komme på banen og sikre at det gjøres en granskning av mørketallene. Vi krever svar på om det finnes andre slike saker som ikke ble fanget opp av et kamera hvor politibetjenter har gitt hverandre ryggdekning for overgrep mot befolkningen.

GUFFENT: SVs Andreas Sjalg Unneland sier hendelsen gir gufne assosiasjoner til USA Foto: Javad M.Parsa / NTB
GUFFENT: SVs Andreas Sjalg Unneland sier hendelsen gir gufne assosiasjoner til USA Foto: Javad M.Parsa / NTB

Unneland får støtte fra Venstres justispolitiske talsperson, Ingvild Wetrhus Thorsvik.

– Slik voldsbruk av politiet er alltid alvorlig, og det er all grunn til å avkreve justisministerens holdning til det som har foregått, og hva hun har tenkt å foreta seg.

Relatert

Mer innhold fra TV 2