ØST POLITIDISTRIKT: En politimann ansatt ved Øst politidistrikt er under etterforskning for vold mot en kvinne han pågrep i november. Foto: Frode Sunde / TV 2
ØST POLITIDISTRIKT: En politimann ansatt ved Øst politidistrikt er under etterforskning for vold mot en kvinne han pågrep i november. Foto: Frode Sunde / TV 2

Politimann mistenkt for vold – fortsatt i tjeneste

Spesialenheten for politisaker etterforsker en politimann i Øst politidistrikt for vold etter at et overvåkningskamera filmet at han dyttet en kvinne han nettopp hadde påsatt håndjern.

Det var Øst politidistrikt selv som anmeldte politimannen etter at de så en overvåkningsvideo fra hendelsen.

– Jeg går rundt og lurer på om jeg kommer til å bli slått av politiet igjen. Det som skjedde opplevdes urettferdig, sier kvinnen til TV 2.

Politimannen nekter straffskyld og mener han ikke har gjort noe galt.

Anmeldt av arbeidsgiver

Spesialenheten for politisaker bekrefter overfor TV 2 at de har etterforsket saken som mulig kroppskrenkelse og tjenestefeil siden 2. desember i fjor.

– Vedkommende er ikke suspendert, men arbeidsgiver har fulgt opp saken lokalt i påvente av Spesialenhetens etterforskning, sier Britt Stine Strand i Øst politidistrikt til TV 2.

Strand er avdelingsdirektør i stab for HR og HMS.

– Jeg bekrefter å bistå en tjenesteperson som er anmeldt til Spesialenheten. Han mener det ikke er grunnlag for påstanden om at han skal ha opptrådt lovstridig i sin tjenesteutøvelse, sier advokat Espen Henrik Johansen.

Slik TV 2 forstår det har politimannen vært i ett avhør om saken.

– Han samarbeider fullt ut med Spesialenheten for å bidra til en best mulig opplyst sak, og imøteser konklusjonen, sier Johansen.

Fanget på kamera

Den aktuelle hendelsen skjedde langs E6 i Østfold omtrent klokken 05:44 den 29. november i fjor.

Det er et av Statens vegvesens overvåkningskameraer som har fanget hendelsen på video.

Øst politidistrikt sikret videoen da de etterforsket kvinnen for flere lovbrudd, blant dem fire brudd på vegtrafikkloven.

Men etter at etterforskerne så på videoen, ble det opprettet en straffesak mot politimannen også.

Ifølge TV 2s opplysninger viser videoen at politimannen går bak kvinnen og geleider henne langs veiskulderen på en innkjøringsrampe til motorveien.

Var iført håndjern

Hun er påført håndjern og har hendene på ryggen.

På et tidspunkt setter kvinnen seg ned på bakken.

Mens hun sitter nede drar han henne etter seg langs bakken.

Politimannen reiser henne så opp igjen, før han dytter henne bakfra, slik at hun faller fremover uten mulighet til å ta seg for med armene, som er festet i håndjern.

– Jeg har sett videoen og den taler for seg selv. Den viser et grovt maktmisbruk mot min klient som var i en sårbar situasjon. Fraværet av omsorg og medmenneskelig behandling er påfallende og urovekkende, sier advokat Catrine Bang, som bistår kvinnen.

Da hun ble dyttet, skal politimannen ha vært alene sammen med kvinnen langs E6. Om lag ett minutt etter hendelsen ankom det en patrulje til.

Ifølge TV 2s opplysninger har politimannen sagt i avhør at han dyttet henne fordi hun forsøkte å spytte ham i ansiktet.

Videoen viser derimot at hun er vendt med ryggen mot ham når dyttet skjer.

Kvinnen er dømt

Kvinnen ble pågrepet og kjørt i arresten etter hendelsen.

– Saken er fremdeles under etterforsking av Spesialenheten. Den forventes ferdig etterforsket i nær fremtid, skriver etterforskingsleder Marit Oliver Storeng i en e-post til TV 2.

Storeng opplyser også at politimannen er avhørt som mistenkt og at det ikke er tatt ut noen siktelse i saken.

– Øst politidistrikt kan bekrefte at vi har oversendt en sak til Spesialenheten vedrørende en ansatt. Det er iverksatt lokale oppfølgingstiltak. Utover dette kan vi ikke uttale oss om saken så lenge den er til behandling hos Spesialenheten, sier avdelingsdirektør Britt Stine Strand.

I januar ble kvinnen blant annet dømt for brudd på vegtrafikkloven etter det som skjedde.

Tiltalepunktet beskriver at hun «gikk ut på E6, med den følge at motkommende kjøretøy måtte stoppe, bremse opp og/eller svinge unna for å unngå å treffe henne.»

Kvinnen ble til sammen dømt til seks måneders fengsel for til sammen syv lovbrudd. De andre lovbruddene gjelder vold mot politiet, ordensforstyrrelse, brudd på politiloven og flere brudd på vegtrafikkloven.

Ble nektet innleggelse

Kvinnen har de siste årene hatt omfattende kontakt med både politi og helsevesen, og er ifølge TV 2s opplysninger godt kjent for Øst politidistrikt.

Likevel sier hun til TV 2 at hun aldri før har møtt denne politimannen.

Hun forteller at hun tidligere på natten den 29. november ønsket å bli innlagt på psykiatrisk avdeling.

– Jeg var veldig sårbar og ikke til stede psykisk i det hele tatt. Jeg var veldig utafor og trengte hjelp den natta, sier hun til TV 2.